Aperitive pentru masa de Florii
Până la Paştele ortodox care în acest an este la 16 aprilie, în această duminică, de Florii, este dezlegare la peşte.
Ștefan Baciu, 07.04.2023, 15:15
Până la Paştele
ortodox care în acest an este la 16
aprilie, în această duminică, de Florii, este dezlegare la peşte.
Peştele poate fi servit sub forma celor mai simple preparate, borş de peşte,
peşte prăjit sau saramură până la preparate sofisticate, cu sosuri rafinate. Vă
oferim câteva sugestii pentru a pregăti o masă festivă de Florii, alcătuită din
aperitive şi mâncăruri din peşte.
Pentru aperitive putem folosi peşte
afumat. De exemplu, fileul afumat de crap sau de macrou poate fi
pus pe o felie de pâine pe care am întins un strat subţire de unt. Deasupra
bucăţii de peşte se pot pune rondele de ceapă sau de măsline. Tartinabilă este
şi pasta de peşte pe care o putem pregăti foarte uşor. Avem nevoie de un kg de
peşte afumat. După ce îndepărtăm oasele şi pielea, amestecăm cu 100 de grame de
unt, adăugăm zeama de la o lămâie şi omogenizăm. Pentru aspectul estetic,
această pastă de peşte poate fi pusă şi în forme de minitarte, făcute din aluat
crocant. Peştele afumat poate fi combinat şi cu zacuscă. Peste zacusca cu care
am umplut minitartele se pot pune mici bucăţi de peşte afumat, cu sau fără o
felie subţire de lămâie.
La fel de repede poate fi pregătită o salată din peşte
afumat cu cartofi fierţi, tăiaţi în cubuleţe, cu o ceapă tăiată solzişori şi cu
un măr tăiat în felii subţiri. Adăugăm mici bucăţi de peşte afumat, zeama de la
jumătate de lămâie şi sare după gust. Amestecăm totul într-un bol, iar această salată poate fi servită imediat. Putem
face un dressing din smântână pe care să îl turnăm peste această salată. În
cazul în care smântâna este foarte groasă, o încălzim puţin într-un vas şi
adăugăm puţin piper măcinat, precum şi mărar tocat mărunt.
Tot la
aperitive poate fi pregătită o plăcintă cu carne de pește, pbținută numai din
carne de peşte alb, adică şalău sau ştiucă. După dezosare, trecem prin maşina
de tocat bucăţile de peşte. Mai avem nevoie de ceapă şi de morcovi pe care îi
curăţăm şi îi tocăm mărunt. Călim legumele în unt sau ulei. Punem în tigaie
morcovii, apoi ceapa şi le rumenim. Le lăsăm să se răcească, apoi amestecăm
legumele cu carnea tocată de peşte, adăugăm piper şi sare. Spargem două ouă şi
le adăugăm în acest amestec pe care îl omogenizăm. Pe o foaie de plăcintă,
întindem umplutura, rulăm şi punem apoi plăcinta într-o tavă unsă cu puţin ulei
sau cu unt. Rulourile de plăcintă trebuie unse, de asemenea, şi pe partea
superioară. Lăsăm tava în cuptor la foc mic, circa 45 de minute. Plăcinta poate
fi servită caldă sau rece.