Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Sardine umplute cu urdă şi spanac

Spanacul este folosit la diverse aperitive şi mâncăruri, mai ales în perioada primăverii şi a verii, când îl găsim în stare proaspătă.

Sardine umplute cu urdă şi spanac
Sardine umplute cu urdă şi spanac

, 24.02.2023, 14:14

Spanacul este folosit la diverse aperitive şi mâncăruri, mai ales în
perioada primăverii şi a verii, când îl găsim în stare proaspătă. Conform
nutriţioniştilor, spanacul este considerat benefic pentru tractul
digestiv atunci când este consumat crud, sub formă de salate şi sucuri, dar
totodată este un excelent aliment atunci este în mâncăruri.


Există supe cu spanac,
supe-cremă cu spanac, dar şi preparate de patiserie cu spanac. Există
aşa-numita plăcintă grecească cu spanac, la care spanacul, folosit ca
umplutură, se află între două straturi de aluat, dar se pot face şi rulade care
au şi un efect estetic. Pe o foaie de aluat dospit se întinde crema de spanac,
după care foaia se rulează şi se pune într-o tavă, la cuptor, unde se lasă
circa jumătate de oră, până ce aluatul începe să se rumenească. După ce se răceşte, rulada trebuie tăiată în
felii şi servită pe un platou cu aperitive reci.


La curţile boierilor se
pregăteau şi mâncăruri mai sofisticate, la care se folosea spanac. Una dintre
reţetele recuperate este cea a sardinelor umplute cu urdă şi spanac. De fapt,
această combinaţie de spanac şi urdă este întâlnită în bucătăria românească,
însă nu ca umplutură pentru peşte. Într-o prezentare a centrului Iaşului de la
jumătatea secolului al 19-lea se făcea referire la una dintre străzile din
centru, o stradă cu băcănii greceşti, în care clienţii puteau cumpăra icre,
scrumbii, mastică, halva, precum şi aşa-numitele sardele de Lisa, o denumire
care era sinonimă cu un produs de calitate. Lisa este vechiul nume al insulei
croate Vis, cunoscută în antichitate sub numele grecesc Issa. Această insulă era renumită pentru producţia
de sardele pescuite din Adriatica, sardinele puse la saramură în butoaie, de
unde ajungeau în întreaga Europă, inclusiv pe meleaguri moldave.


În vechea reţetă a sardinelor
umplute cu urdă şi spanac, provenită de la o curte boierească din
Moldova, erau menţionate cantităţile pentru 4 porţii. Astfel, era nevoie de un
kg de sardine, de un sfert de kg de urdă, de 3 ouă şi de jumătate de kg de
spanac. Sardelele trebuie curăţate şi desfăcute în jumătăţi, scoţându-li-se
coloana vertebrală. Spanacul fiert şi pasat îl amestecăm cu urdă, cu două ouă
şi îl transformăm într-o pastă pe care o condimentăm cu piper măcinat. Punem
această pastă pe jumătăţile de sardină pe care le dăm apoi prin făină şi ou
bătut, după care le prăjim în ulei. Sardinele astfel preparate pot fi servit ca
un aperitiv cald.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company