Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Pomana porcului, de la ritual la festival

Mai sunt doar câteva zile până la Ignat (20 decembrie), ziua în care în România are loc sacrificarea rituală a porcului care urmează să fie preparat pentru masa de Crăciun.

Pomana porcului, de la ritual la festival
Pomana porcului, de la ritual la festival

, 16.12.2022, 14:24

Mai sunt
doar câteva zile până la Ignat (20 decembrie), ziua în care în România are loc
sacrificarea rituală a porcului care urmează să fie preparat pentru masa de
Crăciun. Preparate tradiţionale pentru masa de Crăciun sunt caltaboşul, piftia,
lebărul, slănina, şunca semiafumată, cârnaţii şi sarmalele, însă trebuie
menţionat că porcul nu este consumat integral în perioada Sărbătorii Crăciunului,
de pe urma acestuia rămânând slănină şi şuncă, produse conservate prin afumare,
cârnaţi şi carne prăjită, puse la păstrare în borcane cu untură, aceasta fiind
folosită la gătit în loc de ulei sau chiar la prăjituri.


Untura
se obţine topind slănina de pe spatele porcului. Tăiată în bucăţi mici, slănina
este pusă la topit, la foc mic, într-un ceaun sau un vas mare de fontă,
cunoscut şi sub numele de tuci. La topit pot fi puse şi bucăţi de grăsime de pe
burta porcului, caz în care se obţin acele jumări care conţin şi straturi
subțiri de carne. Se amestecă periodic în vasul de tuci şi, după ce bucăţile de
slănină au devenit transparente, întregul conţinut este turnat printr-o sită în
recipientul în care urmează a fi păstrată. Untura se scurge încet, iar în sită
vor rămâne jumările. În gospodăriile tradiţionale, jumările sunt păstrate, în
mod obişnuit, în borcane, deasupra lor turnându-se un strat de untură, care are
rol de protecţie. Borcanele trebuie depozitate în încăperi răcoroase. Aceste
jumări pot fi consumate în timp împreună cu mămăligă, cu ouă ochiuri şi cu
brânză.


Înainte
de a obține însă untura, la sacrificarea rituală a porcului este pregătită, în
mod tradițional, aşa-numita pomană a porcului. Este mâncarea oferită celor
care au participat la sacrificarea rituală, pentru că această activitate care
presupune și tranșarea porcului durează câteva ore și se desfășoară în aer
liber. De aceea, până când este pregătită pomana porcului, se mai serveşte o
ţuică fiartă sau un pahar de vin fiert. Pomana porcului se pregătește într-un
vas de tuci (fontă) în care se pune puţină osânză, acea grăsime care se adună
din cavitatea abdominală a porcului şi din care se obţine și untură. După
topirea grăsimii, în untura încinsă punem cubuleţe de carne crudă (costiţă,
fleică şi pulpă), puţin ficat de porc şi lăsăm să se rumenească puţin. Adăugăm
apă şi lăsăm să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit, circa jumătate de oră,
amestecând din când în când. Curăţăm o căpăţână de usturoi, iar căţeii de
usturoi, tăiaţi mărunt, îi adăugăm în vasul de tuci. Spre final, presărăm o
linguriţă de cimbru uscat şi turnăm puţin vin roşu, condimentăm cu piper şi
punem sare după gust. Aceasta este pomana porcului, care se serveşte caldă,
împreună cu mămăligă şi cu un pahar de vin roşu.


Sacrificarea
porcului înainte de Crăciun şi pregătirea unor preparate tradiţionale care se
pun pe masă în perioada sărbătorilor de iarnă au dus la organizarea, în
România, a unor festivaluri tematice, cum este Festivalul Pomana
Porcului de la Băile Balvanyos sau Festivalul Ignatului din
staţiunea Rânca, organizat chiar la sfârşitul acestei săptămâni. Evenimentul își propune
să aducă în atenția publicului tradiția de sacrificare a porcului în
gospodăriile țărănești și prepararea produselor tradiționale, șoriciul, pomana
porcului, cârnații, caltaboșii, toba sau carnea la garniță.

Sarmale în foi de vază (foto: ulleo / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 noiembrie 2024

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la...

Varză murată
Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company