Mâncăruri de post
În postul Crăciunului, care a început în 15 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse lactate.
Ștefan Baciu, 18.11.2022, 16:13
În postul Crăciunului, care a început în 15 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie,
sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse
lactate. Mâncărurile de cartofi, de fasole
sau cu varză murată sunt specifice pentru postul Crăciunului. Ciupercile sunt,
de asemenea, recomandate în
perioada postului, deoarece înlocuiesc cu succes carnea. Sarmalele reprezintă una dintre mâncărurile pregătite
cu ocazia Crăciunului, însă, atunci
când nu se foloseşte carnea tocată, pot fi consumate şi de către cei care ţin post.
În această perioadă poate fi consumat borşul
călugăresc, numit astfel pentru că reţeta provine de la mănăstirile unde se
ţine post, conform rânduielii. Pentru a
pregăti borşul călugăresc, avem nevoie de câţiva cartofi, de o varză mică, de două cepe, de doi morcovi,
de o ţelină, de o legătură de pătrunjel, de suc de roşii sau de bulion şi de puţin ulei. După ce au
fost curăţate şi spălate, legumele trebuie tăiate în cubuleţe sau în rondele şi puse la fiert, cu puţină sare. Dacă folosim varză murată, aceasta trebuie spălatăîn apă rece, înainte de a fi tăiatăîn bucăti mai mici. După ce legumele au fiert, se adaugă suc de roşii sau puţin bulion. Se acreşte cu
borş, pus separat la fiert,
timp de câteva minute sau din
plic, care se pune direct în oala în care au fiert
legumele. La final, în oală se pun frunze de pătrunjel, tocate mărunt.
În această perioadă, de dinaintea Crăciunului, se pregătesc sarmale de post, folosind
varza murată. Aceste sarmale sunt umplute cu un amestec făcut, de obicei, din
orez, morcovi şi ceapă. Tot în categoria mâncărurilor de post se află şi
sarmalele cu nuci în cuiburi. Avem nevoie de un kg de varză murată, de două
căni de orez, de un sfert de kg de miez de nucă, de două cepe, de doi morcovi,
de suc de roşii, piper măcinat şi sare. Ceapa trebuie tocată şi călită uşor în
ulei, după care se adaugă orezul şi se stinge cu apă în care am pus şi puţin
bulion sau cu suc de roşii. În continuare, punem morcovii raşi, miezul de nucă
măcinat, puţin piper măcinat şi lăsăm să fiarbă puţin. Desfacem foile de varză
şi le lăsăm în aapă rece, la desărat. După ce am îndepărtat nervurile, rulăm
sărmăluţe mici, pe care le aşezăm câte 4 într-o foaie de varză mai mare. Punem
aceste cuiburi cu grijă, într-un vas mai mare, turnăm suc de soşii şi apă,
lăsăm să fiarbă circa jumătate de oră, după care lăsăm în cuptor până când
începe să se rumenească la suprafaţă.