Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 15 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse lactate.

Mâncăruri de post
Mâncăruri de post

, 18.11.2022, 16:13

În postul Crăciunului, care a început în 15 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie,
sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse
lactate. Mâncărurile de cartofi, de fasole
sau cu varză murată sunt specifice pentru postul Crăciunului. Ciupercile sunt,
de asemenea, recomandate în
perioada postului, deoarece înlocuiesc cu succes carnea. Sarmalele reprezintă una dintre mâncărurile pregătite
cu ocazia Crăciunului, însă, atunci
când nu se foloseşte carnea tocată, pot fi consumate şi de către cei care ţin post.


În această perioadă poate fi consumat borşul
călugăresc, numit astfel pentru că reţeta provine de la mănăstirile unde se
ţine post, conform rânduielii. Pentru a
pregăti borşul călugăresc, avem nevoie de câţiva cartofi, de o varză mică, de două cepe, de doi morcovi,
de o ţelină, de o legătură de pătrunjel, de suc de roşii sau de bulion şi de puţin ulei. După ce au
fost curăţate şi spălate, legumele trebuie tăiate în cubuleţe sau în rondele şi puse la fiert, cu puţină sare. Dacă folosim varză murată, aceasta trebuie spălatăîn apă rece, înainte de a fi tăiatăîn bucăti mai mici. După ce legumele au fiert, se adaugă suc de roşii sau puţin bulion. Se acreşte cu
borş, pus separat la fiert,
timp de câteva minute sau din
plic, care se pune direct în oala în care au fiert
legumele. La final, în oală se pun frunze de pătrunjel, tocate mărunt.


În această perioadă, de dinaintea Crăciunului, se pregătesc sarmale de post, folosind
varza murată. Aceste sarmale sunt umplute cu un amestec făcut, de obicei, din
orez, morcovi şi ceapă. Tot în categoria mâncărurilor de post se află şi
sarmalele cu nuci în cuiburi. Avem nevoie de un kg de varză murată, de două
căni de orez, de un sfert de kg de miez de nucă, de două cepe, de doi morcovi,
de suc de roşii, piper măcinat şi sare. Ceapa trebuie tocată şi călită uşor în
ulei, după care se adaugă orezul şi se stinge cu apă în care am pus şi puţin
bulion sau cu suc de roşii. În continuare, punem morcovii raşi, miezul de nucă
măcinat, puţin piper măcinat şi lăsăm să fiarbă puţin. Desfacem foile de varză
şi le lăsăm în aapă rece, la desărat. După ce am îndepărtat nervurile, rulăm
sărmăluţe mici, pe care le aşezăm câte 4 într-o foaie de varză mai mare. Punem
aceste cuiburi cu grijă, într-un vas mai mare, turnăm suc de soşii şi apă,
lăsăm să fiarbă circa jumătate de oră, după care lăsăm în cuptor până când
începe să se rumenească la suprafaţă.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
(foto: alexbadulescu /pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”
Secretele bucătăriei românești vineri, 23 august 2024

Preparate din somn

Pentru că are puţine oase, carnea acestuia, file sau tocată, este folosită la prepararea multor mâncăruri.   Cel mai simplu preparat este...

Preparate din somn

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company