Guiaş ardelenesc
Guiaşul se obţine din carne de porc împănată cu grăsime, pe lista ingredientelor adăugându-se ceapă, morcovi, cartofi, o ţelină, ardei iute, usturoi, cimbru, mărar, piper şi sare.
Ștefan Baciu, 04.11.2022, 16:36
Pentru promovarea unei destinaţii turistice sau, pur şi simplu, a unei localităţi, unii întreprinzători recurg la organizarea unor festivaluri cu diferite tematici. Recent, în localitatea gorjeană Tismana a fost orgnizat un festival al sarmalelor şi piftiilor. Şi în Transilvania sunt organizate astfel de festivaluri gastronomice, la care sunt pregătite mâncăruri specifice locului, precum guiaşul sau toros. Guiaşul este comparabil cu o tocană, iar toros, pregătită şi de vecinii din Ungaria care îi spun “toros kaposzta” este o mâncare care se obţine punând straturi de varză murată şi de carne de porc, de obicei costiţă.
Guiaşul se obţine din carne de porc împănată cu grăsime, pe lista ingredientelor adăugându-se ceapă, morcovi, cartofi, o ţelină, ardei iute, usturoi, cimbru, mărar, piper şi sare. Ceapa, tăiată solzişori, se căleşte uşor în ulei, după care adăugăm carnea de porc, tăiată în cubuleţe. După câteva minute, în acelaşi vas se pun morcovii şi ţelina, mărunţite, precum şi câţiva căţei de usturoi, pe care i-am zdrobit. După câteva minute în vas se toarnă apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit. După ce carnea este aproape gata, în vas se adaugă cartofii, tăiaţi în cuburi şi se lasă să fiarbă în continuare.
Spre final se adaugă mărar, tocat mărunt, cimbru, piper măcinat, iar în cazul în care vrem să obţinem o mâncare mai condimentată, un ardei iute, tocat mărunt. Se sărează după gust. Mâncarea se serveşte caldă cu salată de murături şi, de ce nu?, alături de un pahar de vin roşu, demisec.
Există şi guiaş cu carne de vită. Avem nevoie de un kg de carne de vită, pe care o tăiem în cubuleţe. Îndepărtăm cartilajele şi pieliţele şi o condimentăm cu piper negru măcinat, boia dulce şi iute şi sare. Turnăm circa un sfert de litru de ulei într-un vas de fontă, în care călim 5 … 6 cepe, tăiate solzişori, 4 ardei graşi, tăiaţi suviţe, 3 morcovi şi 3 rădăcini de păstârnac, toate mărunţite şi 2 … 3 căţei de usturoi, tăiaţi mărunt. După ce legumele s-au înmuiat, stingem cu apă, adăugăm cartofi, tăiaţi în cuburi şi carnea de vită. Lăsăm să fiarbă la foc mic, iar spre final, punem cimbru uscat, măghiran, iar dacă este cazul, piper şi sare.