Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Grâul în mâncăruri

Secerişului grâului era un eveniment deosebit în lumea satului românesc de altădată.

Grâul în mâncăruri
Grâul în mâncăruri

, 29.07.2022, 16:16

Secerişului grâului
era un eveniment deosebit în lumea satului românesc de altădată. Tradiţiile au
dispărut pe măsura înlocuirii secerelor cu mijloace mecanizate de
recoltare. Ceremonialul secerişului îl regăsim astăzi doar în paginile
etnologilor sau sub formă de spectacol în cadrul unor festivaluri.


Pe vremea când, în spaţiul românesc,
orezul încă nu ajunsese pe mesele tuturor, ardeii sau sarmalele erau umplute cu
grâu şi nu cu carne tocată şi cu orez. Grâul era şi aliment ritualic, fiind
împărţit ca pomană de sărbătoarea (ortodoxă a) Sfântului Ilie. Era vorba despre
grâul fiert în apă, cu puţină sare şi amestecat cu miere de albine sau, mai
târziu, cu zahăr, un preparat specific ritualurilor ortodoxe numit colivă.
Având nume apropiate în limbile greacă, bulgară şi sârbă, coliva a fost
introdusă în ritualul în stil ortodox de înmormântare sau de pomenire a
morţilor în secolul al 4-lea.


În vremea când porumbul, cartoful şi
orezul nu ajunseseră în spaţiul românesc, grâul era folosit nu numai pentru a
obţine pâinea, ci şi ca garnitură. Unele reţete s-au pierdut, probabil, în
timp, altele s-au păstrat. O reţetă
atipică pentru zilele noastre, dar folosită în porturile dunărene până în
perioada interbelică este peşte cu garnitură de grâu. În porturile dunărene pe
vase erau încărcate cereale, iar pentru docheri era foarte comod să-şi
pregătească peşte cu grâu deoarece peştele se afla în Dunăre, iar grâu era, de
asemenea, din belşug. Modul de preparare era destul de simplu. Boabele de grâu
erau fierte, peste ele se turna ceapă călită şi roşii tocate, apoi puţin vin
şi, în final, în vas se punea peştele. Totul fierbea înăbuşit şi se servea
imediat. Compoziţia putea fi pusă şi la cuptor şi lăsată la foc mic, până la 30
de minute, având grijă să nu lăsăm peştele foarte mult la fiert.


O altă reţetă în care grâul a fost
înlocuit de orez este pilaful. Avem nevoie de jumătate de kg de grâu, de 3 cepe
de mărime mijlocie, de câteva ciuperci, fie proaspete, fie din conservă, de doi
ardei graşi şi de o legătură de pătrunjel. Fierbem grâul într-un vas cu apă şi
cu puţină sare. Separat, într-o tigaie cu ulei, călim ceapa, tocată mărunt şi
tot acolo punem ardeii curăţaţi şi tăiaţi felii, precum şi ciupercile pe care,
de asemenea, le tocăm. Amestecăm mereu timp de câteva minute, iar apoi adăugăm
şi grâul fiert, cu puţină apă. Lăsăm la fiert timp de un sfert de oră, iar spre
sfârşit adăugăm şi pătrunjelul, tocat mărunt.

Sarmale în foi de vază (foto: ulleo / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 noiembrie 2024

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la...

Varză murată
Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company