Plăcinte de caise
Pentru că (în România) este vremea caiselor, în această ediţie vă oferim o reţetă de plăcintă, se poate spune, de sezon.
Ștefan Baciu, 01.07.2022, 15:24
Pentru că (în România) este vremea caiselor, în această ediţie vă oferim o reţetă de
plăcintă, se poate spune, de sezon. Caisele pot fi transformate în dulceaţă şi
gem, pe care le putem folosi ulterior la prepararea unor prăjituri.
Pentru o plăcintă, avem nevoie de jumătate de kg
de caise, de 250 de grame de făină, 100 de grame de unt, de 100 de grame de zahăr, de
un pahar cu lapte, un ou, drojdie de bere, sare. Caisele trebuie desfăcute în
jumătăţi şi li se îndepărtează sâmburii şi coaja. Încălzim untul într-un ibric
şi îl amestecăm cu făina, cu oul şi cu drojdia, dizolvată în lapte uşor
încâlzit. Compoziţia se omogenizează, se frământă, după care aluatul se întinde
într-o tavă unsă cu unt, unde este lăsat să creacă puţin. Caisele deja
pregătite, se pun în tavă, peste aluat. Introducem tava în cuptor, la foc
potrivit, până când se rumeneşte. Se presară zahăr pudră şi se porţionează.
Din caise se poate
obţine o băutură alcoolică dulce şi aromată, uşor de preparat. Se desfac în
jumătăţi 3 kg de caise, li se îndepărtează sâmburii, se zdrobesc uşor şi se
toarnă într-o damigeană, alternând stratul de fructe cu stratul de zahăr.
Ultimul strat trebuie să fie de zahăr. Se lasă la macerat timp de o săptămână,
se agită conţinutul şi se toarnă alcool astfel încât acesta să depăşească
nivelul fructelor din damigeană. Se lasă vreo două săptămâni pentru
omogenizare, după care băutura, numită caisată, poate fi servită ca aperitiv, la
fel ca vişinata sau afinata.