Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Banat

Banatul are o gastronomie distinctă, puternic influenţată de cea austro-ungară.

Mâncăruri din Banat
Mâncăruri din Banat

, 20.05.2022, 16:16

Banatul are o gastronomie distinctă, puternic influenţată de cea austro-ungară. Cumva
este apropiată de gastronomia din Transilvania, însă în gastronomia Banatului
întâlnim şi influenţe meridionale, datorită apropierii geografice de Grecia şi
Italia, dar mai cu seamă datorită vecinătăţii cu Serbia. Bucătăria bănăţeană se
remarcă prin mâncăruri cu multe grăsimi, dar hrănitoare şi gustoase. Se foloseşte
preponderent carnea de porc, de vită sau de pui, legumele sunt călite în untură
sau în ulei, iar la sosuri se foloseşte făina pentru ca acestea să fie mai
consistente. Se folosesc condimente precum piperul, cimbrul, boiaua de ardei şi
chimenul. Preparatele din carne de porc, servite ca aperitiv împreună cu un
pahar de răchie, cârnaţii sau sarmalele cu varză, ‘mari cât pumnul fac parte
din zestrea gastronomică a Banatului.


Caracteristică Banatului este zupa, adică supa cu carne de pasăre şi cu tăiţei de casă, servită în mod tradiţional la sfârşit de
săptămână, atunci când familia se reuneşte la masă. Conform tradiţiei, se
foloseşte o pasăre de curte, iar tăiţeii, în formă de romb sau dreptunghiulară,
sunt pregătiţi în casă, cu făină şi cu ou.


Pentru că este perioada
cartofilor noi, vă propunem o reţetă din Banat – cartofi sau, folosind un
regionalism, crumpi noi fripţi cu chiftele şi sos de mărar. Cartofii noi
trebuie spălaţi bine, nu li se îndepărtează coaja, eventual sunt frecaţi cu
puţină sare grunjoasă. Separat se fac chiftelele din jumătate de kg de carne
tocată de porc, din două cepe, o legătură de pătrunjel, o căpăţână de usturoi,
un ou. Carnea tocată se amestecă cu cepele, tocate mărunt, cu oul şi cu frunze
tocate de pătrunjel şi cu usturoiul zdrobit, obţinând o pastă consistentă.
Prăjim cartofii în ulei, apoi în acelaşi vas chiftelele pe care le-am trecut
anterior prin făină. Separat se face sosul de mărar. Astfel, se toacă mărunt o
ceapă mică, se căleşte în ulei, se adaugă apoi o lingură de făină, mărarul,
tocat mărunt, apoi se stinge în puţină apă şi se lasă să fiarbă până se
îngroaşă. Acest sos se pune peste cartofii prăjiţi, alături de câteva chiftele.


Tot din zona Banatului este o reţetă cu denumire
de origine: ceapă umplută ca la Caransebeş. După ce li se scot foile uscate de
la suprafaţă, cepele, de mărime mijlocie, se pun la fiert întregi. Se lasă să
se răcească, după care se dau la rece şi li se scoate miezul. În interiorul
cepelor se pune o umplutură din nuci mărunţite, jumătăţi de măsline, miez de
ceapă, frunze tocate de pătrunjel, pâine înmuiată în apă, piper măcinat şi
sare. Separat, se pregăteşte un sos făcut din făină rumenită în ulei încins,
care este stins cu o lingură de bulion şi cu puţin vin alb. Acest sos este
turnat în vasul în care sunt cepele umplute. Deasupra se mai toarnă puţină
smântână.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company