Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate din scrumbie

Scrumbia este o specie care nu poate fi crescută în regim de acvacultură, fiind capturată sezonier, din martie până în iunie, în cursul migraţiei ei pe Dunăre.

Preparate din scrumbie
Preparate din scrumbie

, 13.05.2022, 18:11

Scrumbia este o specie care nu poate fi crescută în regim de acvacultură,
fiind capturată sezonier, din martie până în iunie, în cursul migraţiei ei pe
Dunăre. Este o specie care trăieşte în Marea Neagră şi care, la începutul
primăverii, urcă pe Dunăre, pentru a depune icrele. Acesta este şi momentul
aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte foarte gustos, care cântăreşte
între 200 şi 600 de grame şi care are o lungime medie la maturitate de circa 30
de centimetri. În afară de Marea Neagră, acest peşte poate fi întâlnit în Marea
Mediterană, în Marea Nordului şi în apele de coastă din America de Nord. După
depunerea icrelor sau a lapţilor, bancurile de scrumbii se întorc slăbite în
mediul marin.


Scrumbia poate fi pregătită şi conservată în diferite feluri. Se poate
pregăti scrumbie la cuptor cu
garnitură de legume, scrumbie la
tigaie cu garnitură de
ciuperci, cel mai simplu mod fiind scrumbia pusă pe grătar sau pe plită. Cea mai populară reţetă este saramura de scrumbie. După ce au fost
curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, pe scrumbii se pune multă sare şi sunt lăsate aşa circa jumătate de oră pentru ca sarea să pătrundăîn carne. Spălate de sare, scrumbiile trebuie crestate uşor înainte de a fi puse pe grătar sau pe o tablăîncinsă de jar sau de flacăra de la aragaz. După ce s-au rumenit pe ambele părţi, luăm scrumbiile de pe grătar şi
le punem într-un vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă fiartă,
usturoi pisat, piper, cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un capac
pentru circa 20 de minute astfel încât aromele să se amestece, iar în acest timp poate fi pregătită o mămăligă. Punem peştele în farfurie alături de
mămăliguţă şi presărăm peste el frunze tocate de pătrunjel.


Pe lângă varianta congelării, scrumbia poate fi
conservată prin marinare sau afumare. Scrumbia este sărată şi apoi afumată la
rece, după o veche metodă a locuitorilor din bazinul inferior al Dunării şi din
Delta Dunării. Peștii afumați sunt de culoare aurie,
metalizată, datorată procesului de afumare. Un preparat specific este salata de
scrumbie afumată. Scrumbia se curăţă de piele şi oase, se mărunţeşte şi se
amestecă cu ceapă roşie tăiată rondele, cu castraveţi muraţi, feliaţi şi storşi
pentru a îndepărta surplusul de saramură. În acest
amestec mai pot fi adăugate măsline, puţin ulei de măsline, piper măcinat şi
frunze tocate de pătrunjel. O salată asemănătoare cu scrumbie afumată se poate
obţine dacă folosim cartofii fierţi în coajă, pe care îi tăiem în cubuleţe şi
îi amestecăm cu file de scrumbie, cu ceapă tăiată solzişori, cu ţelină dată pe
răzătoare şi cu frunze de pătrunjel tocate mărunt. Amestecul este stropit cu
zeamă de lămâie, este adăugată maioneză şi, după omogenizare este întins pe un
platou, putând fi servit ca un aperitiv. În mod similar, putem face o salată din rondele de
scrumbie marinată în oţet. Scrumbia
marinată poate fi consumată la circa o săptămână după ce a fost preparată, sub
forma unui aperitiv de sezon, cu salată verde, ridichi şi ceapă verde.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company