Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

… de Florii

La sfârșitul acestei săptămâni, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile, zi în care este dezlegare la pește și în care poate fi pregătit un meniu bazat exclusiv pe pește.

… de Florii
… de Florii

, 15.04.2022, 16:28

La sfârșitul acestei săptămâni, creștinii ortodocși
sărbătoresc Floriile, zi în care este dezlegare la pește și în care poate fi
pregătit un meniu bazat exclusiv pe pește. La aperitive poate fi făcut un
platou de gustări reci, cu pastă de pește, chifteluțe de pește și salată de
icre. Pot fi pregătite tartine cu unt și cu macrou marinat. Avem nevoie de două
… trei trunchiuri de macrou congelat pe care le putem tăia rondele cu o
grosime de două degete chiar atunci când sunt congelate. Le putem eviscera ușor
în stare congelată, le spălăm și apoi le așezăm pe un singur rând într-un vas.
Facem un amestec de oțet și apă, o măsură de oțet la două măsuri de apă.
Adăugăm și o măsură de ulei și turnăm acest amestec în vas astfel încât să
acopere rondelele de macrou. Punem boabe de piper negru și două boabe de
ienibahar, o frunză de dafin și puțină sare, după care lăsăm vasul în cuptor la
foc mediu spre mic pentru 45 de minute. Scoatem vasul din cuptor și îl lăsăm să
se răcească. După aceea, macroul trebuie dezosat, mărunțit și poate fi servit
pe tartine unse cu unt.


Tot
la aperitive poate fi pregătită o plăcintă cu carne de pește, pbținută numai
din carne de peşte alb, adică şalău sau ştiucă. După dezosare,
trecem prin maşina de tocat bucăţile
de peşte. Mai avem nevoie de ceapă şi de morcovi pe care îi curăţăm şi îi tocăm
mărunt. Călim legumele în unt sau ulei. Punem în tigaie morcovii, apoi ceapa şi
le rumenim. Le lăsăm să se răcească, apoi amestecăm legumele cu carnea tocată
de peşte, adăugăm piper şi sare. Spargem două ouă şi le adăugăm în acest
amestec pe care îl omogenizăm. Pe o foaie de plăcintă, întindem umplutura,
rulăm şi punem apoi plăcinta într-o tavă unsă cu puţin ulei sau cu unt.
Rulourile de plăcintă trebuie unse, de asemenea, şi pe partea superioară. Lăsăm
tava în cuptor la foc mic, circa 45 de minute. Plăcinta poate fi servită caldă
sau rece.


După aperitive, poate urma ciorba de peşte
sau, direct, felul principal. În România poate fi cumpărată scrumbia de Dunăre
(Alosa Pontica), o specie care, în perioada primăverii, vine din Marea Neagră
şi urcă pe fluviu pentru a se reproduce. Specii asemănătoare scrumbiei de
Dunăre pot fi întâlnite în Marea Mediterană, în Marea Nordului şi în
apele de coastă din America de Nord. Există multe reţete, însă cea mai populară este saramura de scrumbie. După ce au fost
curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, scrumbiile trebuie sărate bine şi
lăsate să stea aşa vreo jumătate de oră. Le clătim de sare, le crestăm uşor
pentru a fi mai bine pătrunse şi le punem pe grătar sau pe o tablă încinsă de
jar sau de focul de la aragaz, iar după un timp trebuie întoarse şi pe cealaltă
parte. După ce s-au rumenit, luăm scrumbiile de pe grătar şi le punem într-un
vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă fiartă, usturoi pisat, piper,
cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un capac astfel încât să se
întrepătrundă circa 20 de minute, timp în care putem pregăti o mămăligă. Punem
peştele în farfurie alături de mămăligă şi presărăm deasupra pătrunjel tocat.
Saramura trebuie consumată alături de un pahar de vin alb, demisec sau sec,
foarte bine răcit.


Scrumbia poate fi pregătită şi la
cuptor, în combinaţie cu ciuperci, cu roşii sau chiar umplute cu verdeţuri. De
asemenea, scrumbia poate fi şi marinată pentru a fi consumată şi după ce trece
perioada de pescuit.

Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company