Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Supă cremă de fasole boabe

Fasolea boabe reprezintă un ingedient important în alimentaţia românilor, mai ales în perioada sezonului rece, la prepararea ciorbelor, a mâncărurilor, dar, la fel de bine, poate fi transformată în aperitiv, atunci când facem fasole bătută.

Supă cremă de fasole boabe
Supă cremă de fasole boabe

, 18.03.2022, 16:07

Fasolea boabe reprezintă un ingedient important în alimentaţia românilor, mai ales în perioada sezonului rece, la prepararea ciorbelor, a mâncărurilor, dar, la fel de bine, poate fi transformată în aperitiv, atunci când facem fasole bătută. Cei care, în această perioadă, ţin post găsesc în preparatele şi mâncărurile de fasole o alternativă la mâncărurile cu carne.



Cel mai popular fel de mâncare este iahnia de fasole al cărei mod de preparare este foarte simplu. Cu o zi înainte, fasolea trebuie pusă într-un vas cu apă, la înmuiat. Avem nevoie de jumătate de kg de fasole boabe, de 2 … 3 cepe, de un morcov, de o foaie de dafin, frunze de pătrunjel, ulei, bulion, sare şi piper. Fasolea trebuie pusă la fiert şi, după ce este lăsată să clocotească vreo 10 minute, apa este aruncată. Operaţiunea trebuie repetată de două ori. După ultima schimbare a apei, se lasă fasolea să fiarbă 30 de minute, apoi se adaugă bucăţi de morcov tăiat rondele. Separat, ceapa este tocată mărunt, călită uşor în ulei şi adăugată apoi în vasul în care fierbe fasolea, împreună cu verdeţurile, de asemenea, tocate mărunt, şi cu condimentele. Iahnia este gata când boabele de fasole devin moi. Înainte de a fi luată de pe foc trebuie să adăugăm o lingură de bulion şi să amestecăm uşor pentru a nu sfărâma boabele de fasole.



Ciorba de fasole are acelaşi mod de preparare, indiferent de regiunile României, în două variante, una doar cu legume, cealaltă cu carne de proc afumată. La fel, boabele de fasole se fierb în mai multe ape, după care în oală se adaugă morcovii, tăiaţi rondele, ceapa, tăiată mărunt, două foi de dafin şi bucăţi mici de afumătură şi lăsăm să fiarbă, la foc mic, vreo 45 de minute. Apoi turnăm puţin suc de roşii sau o lingură de bulion, presărăm puţin cimbru şi mai lăsăm să fiarbă un sfert de oră. Se poate acri cu borş, cu puţin oţet sau, specific Transilvaniei, cu tarhon pus la borcan în oţet, iar în final adăugăm sare după gust.



Un alt preparat întâlnit în partea sudică a Transilvaniei este supa cremă de fasole boabe. Deosebirea faţă de reţelele deja prezentate este că toate legumele, inclusiv boabele de fasole, sunt pasate după ce au fiert. Pe lângă morcov şi ceapă, se mai poate pune păstârnac. Pot fi adăugate frunze de ştevie şi lobodă, trecute prin ulei încins, care trebuie pasate de asemenea împreună cu celelalte legume. În farfuria în care va fi servită la supa cremă de fasole boabe, se adaugă deasupra, tăiate foarte mărunt, tarhon şi mărar.



Sarmale în foi de vază (foto: ulleo / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 noiembrie 2024

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la...

Varză murată
Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company