Ciorbă de varză
S-a intrat în Postul Paştelui, o perioadă de 40 de zile în care credincioşii ortodocşi consumă, cu excepţia câtorva zile, doar mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse lactate.
Ștefan Baciu, 11.03.2022, 14:05
S-a intrat în Postul Paştelui, o
perioadă de 40 de zile în care credincioşii ortodocşi consumă, cu excepţia
câtorva zile, doar mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse
lactate. Una dintre
mâncărurile de post este ciorba de varză acră, simplă sau în combinaţie cu alte
legume. Avem nevoie de o varză murată de circa 2 kg, de două cepe, de 2…3
morcovi şi de pastă de tomate. Spălăm varza în apă rece şi apoi o tăiem în
bucăţi mai mici, după care o lăsăm să fiarbă la foc mic. Tăiem cepele
solzişori, şi le adăugăm în oală, la fel ca şi morcovii, tăiaţi rondele. Putem
pune şi o rădăcină de pătrunjel, tăiată mărunt şi adăugăm suc de roşii sau una,
două linguri de pastă de tomate. După aceea, mai lăsăm ciorba la fiert, încă
puţin, la foc mic, după care poate fi servită. Pe lângă varză se mai pot pune
câţiva cartofi, tăiaţi cubuleţe.
O altă combinaţie pentru ciorbă este
cea de varză murată şi ciuperci. Se folosesc cantităţi egale de ciuperci şi de
varză murată, câte jumătate de kg, două cepe, doi morcovi şi pastă de tomate.
Toate legumele trebuie tocate şi călite uşor în ulei, după care sunt stinse în
circa doi litri de apă şi se lasă la fiert circa jumătate de oră. Se adaugă
două … trei linguri de pastă de roşii, sare după gust şi se mai lasă câteva
minute la fiert. La sfârşit, după ce oala a fost luată de pe foc, se pot
presăra frunze tocate de pătrunjel şi se acoperă cu un capac. Se serveşte
imediat, cu ceapă verde sau cu o ceapă roşie.
Există şi reţete în care varza are o
pondere mai mică şi, pentru că se foloseşte o cantitate mai mare de ciuperci, i
se mai spune şi ciorbă boierească. Avem nevoie de o varză mică, pe care o tăiem
fideluţă, de doi … trei morcovi, de două cepe, de două ţeline şi de circa 15
ciuperci. Tăiem ciupercile în felii subţiri, le călim uşor în ulei, după care
adăugăm apă. Tăiem cepele solzişori, iar morcovii şi ţelinele le tăiem în
cubuleţe şi le punem la fiert împreună cu varza şi cu ciupercile. După circa
jumătate de oră, dacă este cazul, se adaugă sare, apoi se opreşte focul şi se
presară frunze tocate de pătrunjel.