Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ciorbă de varză

S-a intrat în Postul Paştelui, o perioadă de 40 de zile în care credincioşii ortodocşi consumă, cu excepţia câtorva zile, doar mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse lactate.

Ciorbă de varză
Ciorbă de varză

, 11.03.2022, 14:05

S-a intrat în Postul Paştelui, o
perioadă de 40 de zile în care credincioşii ortodocşi consumă, cu excepţia
câtorva zile, doar mâncăruri din legume, fără carne şi fără adaosuri de produse
lactate. Una dintre
mâncărurile de post este ciorba de varză acră, simplă sau în combinaţie cu alte
legume. Avem nevoie de o varză murată de circa 2 kg, de două cepe, de 2…3
morcovi şi de pastă de tomate. Spălăm varza în apă rece şi apoi o tăiem în
bucăţi mai mici, după care o lăsăm să fiarbă la foc mic. Tăiem cepele
solzişori, şi le adăugăm în oală, la fel ca şi morcovii, tăiaţi rondele. Putem
pune şi o rădăcină de pătrunjel, tăiată mărunt şi adăugăm suc de roşii sau una,
două linguri de pastă de tomate. După aceea, mai lăsăm ciorba la fiert, încă
puţin, la foc mic, după care poate fi servită. Pe lângă varză se mai pot pune
câţiva cartofi, tăiaţi cubuleţe.


O altă combinaţie pentru ciorbă este
cea de varză murată şi ciuperci. Se folosesc cantităţi egale de ciuperci şi de
varză murată, câte jumătate de kg, două cepe, doi morcovi şi pastă de tomate.
Toate legumele trebuie tocate şi călite uşor în ulei, după care sunt stinse în
circa doi litri de apă şi se lasă la fiert circa jumătate de oră. Se adaugă
două … trei linguri de pastă de roşii, sare după gust şi se mai lasă câteva
minute la fiert. La sfârşit, după ce oala a fost luată de pe foc, se pot
presăra frunze tocate de pătrunjel şi se acoperă cu un capac. Se serveşte
imediat, cu ceapă verde sau cu o ceapă roşie.


Există şi reţete în care varza are o
pondere mai mică şi, pentru că se foloseşte o cantitate mai mare de ciuperci, i
se mai spune şi ciorbă boierească. Avem nevoie de o varză mică, pe care o tăiem
fideluţă, de doi … trei morcovi, de două cepe, de două ţeline şi de circa 15
ciuperci. Tăiem ciupercile în felii subţiri, le călim uşor în ulei, după care
adăugăm apă. Tăiem cepele solzişori, iar morcovii şi ţelinele le tăiem în
cubuleţe şi le punem la fiert împreună cu varza şi cu ciupercile. După circa
jumătate de oră, dacă este cazul, se adaugă sare, apoi se opreşte focul şi se
presară frunze tocate de pătrunjel.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
(foto: alexbadulescu /pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”
Secretele bucătăriei românești vineri, 23 august 2024

Preparate din somn

Pentru că are puţine oase, carnea acestuia, file sau tocată, este folosită la prepararea multor mâncăruri.   Cel mai simplu preparat este...

Preparate din somn

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company