Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Salam de biscuiţi

Salamul de biscuiţi este un desert extrem de popular în România. Pare că acest desert ar fi fost inventat în Sicilia, el regăsindu-se nu numai în bucătăria italiană, ci şi în cea portugheză.

Salam de biscuiţi
Salam de biscuiţi

, 18.02.2022, 16:38

Salamul de biscuiţi este un desert extrem de popular în România. Carnea nu se află, nici pe departe, printre ingrediente, denumirea având legătură doar cu forma acestui desert care seamănă cu un salam. Pare că acest desert ar fi fost inventat în Sicilia, el regăsindu-se nu numai în bucătăria italiană, ci şi în cea portugheză. Putând fi pregătit foarte uşor, din ingrediente accesibile chiar şi în perioade de criză alimentară, specifice economiilor centralizate, de tip comunist, salamul de biscuiţi a devenit un desert popular nu numai în România, ci şi în spaţiul sovietic.



Avem nevoie de jumătate de kg de biscuiţi simpli, de ceai, de 100 de grame de unt, de 200 de grame de rahat, de 200 de grame de nuci, de 100 de grame de zahăr, de 100 de grame de stafide, de un sfert de litru de lapte, de 3 linguri de cacao, cu vârf, adică aproape 100 de grame şi de esenţă de rom.



Punem laptele la fiert şi adăugăm zahărul şi untul care se vor topi. În continuare, punem cacao şi stafidele. Într-o altă variantă de reţetă, stafidele, dacă sunt foarte uscate, sunt lăsate la înmuiat în puţină apă sau în esenţă de rom. După ce omogenizăm, punem rahatul, tăiat în cubuleţe şi miezul de nucă, de asemenea, mărunţit. Miezul de nucă poate fi înlocuit cu alune sau cu fistic. Se adaugă biscuiţi sfărâmaţi până când compoziţia se îngroaşă. În continuare, compoziţia se modelează sub forma unui salam, pe care îl ambalăm într-o folie de platic sau într-o folie de aluminiu, folie pe care o strângem bine la capete. Folia se pune apoi la rece, în frigider, iar în următoarea zi salamul de biscuiţi poate fi servit după ce este tăiat în felii.



Există foarte multe variante de reţete pentru salamul de biscuiţi. Lucrul comun este acela că nu trebuie copt în cuptor. Pe lângă ingrediente, să le spunem, obligatorii, precum biscuiţi, lapte şi cacao, poate fi folosit lichior în loc de esenţă de rom, fructe confiate în loc de stafide sau, atunci când punem laptele la fiert, poate fi adăugate şi două gălbenuşuri de ou.



Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company