Salam de biscuiţi
Salamul de biscuiţi este un desert extrem de popular în România. Pare că acest desert ar fi fost inventat în Sicilia, el regăsindu-se nu numai în bucătăria italiană, ci şi în cea portugheză.
Ștefan Baciu, 18.02.2022, 16:38
Salamul de biscuiţi este un desert extrem de popular în România. Carnea nu se află, nici pe departe, printre ingrediente, denumirea având legătură doar cu forma acestui desert care seamănă cu un salam. Pare că acest desert ar fi fost inventat în Sicilia, el regăsindu-se nu numai în bucătăria italiană, ci şi în cea portugheză. Putând fi pregătit foarte uşor, din ingrediente accesibile chiar şi în perioade de criză alimentară, specifice economiilor centralizate, de tip comunist, salamul de biscuiţi a devenit un desert popular nu numai în România, ci şi în spaţiul sovietic.
Avem nevoie de jumătate de kg de biscuiţi simpli, de ceai, de 100 de grame de unt, de 200 de grame de rahat, de 200 de grame de nuci, de 100 de grame de zahăr, de 100 de grame de stafide, de un sfert de litru de lapte, de 3 linguri de cacao, cu vârf, adică aproape 100 de grame şi de esenţă de rom.
Punem laptele la fiert şi adăugăm zahărul şi untul care se vor topi. În continuare, punem cacao şi stafidele. Într-o altă variantă de reţetă, stafidele, dacă sunt foarte uscate, sunt lăsate la înmuiat în puţină apă sau în esenţă de rom. După ce omogenizăm, punem rahatul, tăiat în cubuleţe şi miezul de nucă, de asemenea, mărunţit. Miezul de nucă poate fi înlocuit cu alune sau cu fistic. Se adaugă biscuiţi sfărâmaţi până când compoziţia se îngroaşă. În continuare, compoziţia se modelează sub forma unui salam, pe care îl ambalăm într-o folie de platic sau într-o folie de aluminiu, folie pe care o strângem bine la capete. Folia se pune apoi la rece, în frigider, iar în următoarea zi salamul de biscuiţi poate fi servit după ce este tăiat în felii.
Există foarte multe variante de reţete pentru salamul de biscuiţi. Lucrul comun este acela că nu trebuie copt în cuptor. Pe lângă ingrediente, să le spunem, obligatorii, precum biscuiţi, lapte şi cacao, poate fi folosit lichior în loc de esenţă de rom, fructe confiate în loc de stafide sau, atunci când punem laptele la fiert, poate fi adăugate şi două gălbenuşuri de ou.