Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Bame

Cultivate încă din secolul 12 înainte de Hristos în Egiptul antic, bamele sunt prezente astăzi în bucătăria meridională, în special în Grecia şi Turcia.

Bame
Bame

, 03.09.2021, 16:37

Cultivate
încă din secolul 12 înainte de Hristos în Egiptul antic, bamele (în latină Abelmoschus esculentus sau Hibiscus esculentus, în engleză – Okra) sunt prezente astăzi în bucătăria
meridională, în special în Grecia şi Turcia. Ele s-au răspândit în Orientul
Mijlociu, în Africa de Nord, mai târziu în America şi în India. Fructele
acestei plante care se prezintă sub forma unei tufe de circa 1,5 metri
înălţime, cu multe ramificaţii, sunt consumate atunci când sunt tinere. Pentru
cei care nu le cunosc, să spunem că bamele sunt legume de culoare verde şi au
forma unei capsule alungite, cu 5 muchii. În interiorul capsulei se află
seminţele, dispuse pe 5 rânduri. Cu cât sunt mai tinere, cu atât sunt mai
gustoase şi mai fragede. Din acest motiv, bamele trebuie culese înainte ca ele
să ajungă la maturitate, atunci când capsula devine fibroasă, iar seminţele din
interior devin din ce în ce mai tari. Având un conţinut ridicat de substanţe proteice şi de grăsimi,
seminţele de bame ajunse la maturitate sunt folosite, totuşi, în bucătăriile
orientale, la diferite preparate culinare. Mai mult decât atât, prin prăjirea
şi măcinarea seminţelor de bame se obţine un înlocuitor al cafelei, cunoscut
din perioada Egiptului antic.


Bamele pot fi folosite
în mâncăruri în stare proaspătă, conservată sau congelată, în combinaţie cu
alte legume şi cu carne. Bamele au o particularitate şi anume că, atunci, când
sunt puse la fiert, elimină un suc cu aspect mucilaginos. Pentru a evita
aceasta, bamele trebuie opărite timp de câteva minute în borş combinat cu apă
sau în apă cu puţin oţet şi cu sare. După opărire, bamele trebuie clătite în mai
multe ape până la dispariţia acelui suc mucilaginos.


Bamele astfel pregătite
le putem combina cu ceapă şi roşii. Tocăm mărunt 2 … 3 cepe pe care le călim
în ulei. Peste ele întindem un strat de bame, cantitatea fiind de circa un kg,
apoi un strat roşii, tăiate felii, circa jumătate de kg, precum şi mărar tocat
mărunt. Adăugăm apă şi lăsăm amestecul la fiert circa 15 minute, după care
punem vasul în cuptor, la foc mic, pentru jumătate de oră.


În mod asemănător,
bamele pot fi pregătite şi combinate cu carne de pui. Tocăm mărunt o ceapă pe
care o călim uşor în ulei. Adăugăm un piept de pui, tăiat în cubuleţe şi, după
ce carnea s-a rumenit puţin, turnăm un pahar cu apă şi lăsăm carnea să fiarbă
înăbuşit. După 15 minute adăugăm un kg de bame, pe care le-am pregătit
anterior, trei roşii tăiate în cubuleţe, completăm cu apă, amestecăm şi lăsăm
la fiert, la foc mic, circa jumătate de oră. Spre final adăugăm piper măcinat
şi sare. După ce am luat vasul de pe foc presărăm frunze tocate de pătrunjel.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company