Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri braşovene

O plimbare pe strada comercială a Braşovului este un prilej de a face cumpărături sau, cel puţin, de a admira vitrinele, dar si o incursiune printre mirosurile de mâncăruri provenite de la bucătăriile multelor terase pe lângă care treceti.

Mâncăruri braşovene
Mâncăruri braşovene

, 16.07.2021, 15:15

O plimbare pe
strada comercială a Braşovului este un
prilej de a face cumpărături sau, cel puţin, de a admira vitrinele, dar si o
incursiune printre mirosurile de mâncăruri provenite de la bucătăriile multelor
terase pe lângă care treceti.


Braşovenii sunt foarte mândri de
covrigii lor, iar acest lucru este dovedit de prăvăliile pe ale căror firme se
poate citi, de exemplu, Tradiţie din
1939. Se spune că aceşti covrigi împletiţi îşi au originea în Bavaria, dar ca
reţeta celor produşi la Brasov ar fi ţinută în mare secret. Nu ştim dacă este
folosit un ingredient magic care-i fac atât de apreciaţi de către turiştii care
vizitează centrul Braşovului, însă noi vă oferim o reţetă tradiţională pentru
aceşti covrigei. Trebuie să amestecăm făina cu drojdia, cu puţin zahăr şi cu
puţin lapte cald, apoi aluatul se acoperă şi este lăsat circa 30 de minute.
După aceea, se mai adaugă puţin lapte cald în aluat, sare şi se frământă bine,
până se obţine un aluat fără bule. Din acest aluat se fac cârnăciori de
grosimea unui creion, de vreo 30 de cm lungime, care se rulează şi se
transformă în covrigi. Se lasă la crescut, acoperiţi, într-o tavă de cuptor
pentru circa un sfert de oră. Următoarea etapă este aceea de a opări covrigii
într-un vas cu apă clocotită. Îi scoatem cu o spumieră şi îi aşezăm într-o tavă
în care am întins puţină făină. Presărăm sare grunjoasă, mac şi susan şi îi
întroducem în cuptor timp de un sfert de oră.


În meniurile restaurantelor
braşovene întâlnim multe mâncăruri şi deserturi cu denumire de origine. La
aperitiv se poate mânca bulz de la Moeciu sau salată braşovenească. Nu vă
mai spun modul de preparare, dar în această salată se amestecă salam, cascaval,
morcovi, mazăre şi gogoşari în oţet, maioneză şi muştar.


Vă voi prezenta, în schimb, reţeta
de Tochitură braşoveană. Avem nevoie de un kg de carne de viţel, de jumătate
de kg de ficat, de inimă, rinichi şi de splină de porc, de 3 cepe mari, o
căpăţână de usturoi, de bulion şi de puţin vin. Curăţăm rinichii şi îi lăsăm în
apă cu oţet. Mărunţim carnea de viţel şi
o călim puţin în untură, împreună cu usturoiul şi cu cepele, tăiate mărunt. În
vas turnăm puţină supă sau apă şi lăsăm la foc mic. Adăugăm organele, tocate
mărunt, lăsăm compoziţia la foc mic circa jumătate de oră, amestecând din când
în când. Spre final adăugăm un pahar de vin rosu, busuioc, cimbru şi piper, o
lingură de bulion şi mai lăsăm compoziţia pe foc încă 10 minute. Se serveşte imediat cu o portie de
mămăligă şi cu un vin roşu demisec.


Dacă mai doriţi ceva la desert, să stiţi că aveţi de unde alege. Pe lângă
prăjituri, aveţi şansa de a gusta Clătite braşovene, umplute cu brânză dulce şi stafide sau trigoane de
la Râşnov, umplute cu mere sau cremă de vanilie.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company