Ruladă cu carne tocată
Carnea tocată este folosită la multe preparate și mâncăruri, iar în bucătăria românească întâlnim și rulade cu carne tocată
Ștefan Baciu, 22.01.2021, 17:39
Carnea tocată este folosită la multe preparate și mâncăruri, începând de la mititei și cârnați, continuând cu perișoarele din ciorbă sau cu umplutura de la musacaua de cartofi sau de vinete și până la legume umplute cu carne tocată, precum, ardei, dovlecei, roșii și praz. Nu trebuie omise sarmalele, revendicate ca preparat tradițional de fiecare țară din Balcani.
În bucătăria românească întâlnim și rulade cu carne tocată. Avem nevoie de un kg de carne în amestec, vită și porc, pe care o trecem prin mașina de tocat. Dacă amestecul nu are grăsime suficientă, în compoziție mai poate fi adăugată puțină slănină. Tot prin mașina de tocat trebuie trecute și două felii de mâine înmuiate în apă. Tocătura se amestecă cu două ouă și cu două cepe tocate mărunt și călite ușor în ulei. Se mai adaugă frunze tocate de pătrunjel, mărar tocat, piper negru măcinat și sare după gust.
Acest amestec trebuie să fie ceva mai tare și este întins apoi în una, două foi care, după rulare, să aibă lungimea tăvii în care se vor coace. Pentru un aspect mai deosebit, această foaie de carne poate fi rulată în jurul unui cârnat semiafumat sau a unor ouă fierte. Înainte de a fi pusă într-o tavă unsă cu ulei sau cu untură, rulada trebuie dată prin făină sau prin pesmet. Tava se lasă în cuptor, pentru circa 30 de minute, la foc potrivit, rulada trebuind stropită din când în când cu un sos de roșii în care adaugăm cimbru și busuioc uscat și fărâmițat. Rulada se servește împreună cu legume fierte.
O alternativă poate fi rulada de cartofi pe care o umplem cu carne tocată de porc și de vită, amestecată cu două ouă și cu frunze tocate de pătrunjel și mărar. Curățăm două kilograme de cartofi pe care îi fierbem și din care obținem un piure mai vârtos, în care am adăugat 100 de grame de unt și puțină sare. În varianta originală a rețetei, recuperată dintr-un caiet de bucate al unei case boierești, se folosea un șervet de pânză pe care se întindea piureul, sub forma unui dreptunghi, peste care se punea tocătura, după care se trăgea pânza dintr-o parte și se rula cu grijă. Rulada astfel obținută se coace într-o tavă, în cuptor, timp de 20-30 de minute.
Rulada se servește caldă, stropită cu suc de roșii. Într-o variantă modernă, șervetul de pânză poate fi înlocuit cu ușurință cu o folie de aluminiu în interiorul căreia va fi pregătită rulada, în cuptor.