Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Papanaşi cu smântână şi dulceaţă

Clătitele umplute cu dulceaţă, cremă de ciocolată, mai rar cu brânză dulce şi papanaşii, reprezintă cele mai populare deserturi din oferta restaurantelor şi, mai ales, a pensiunilor din România

Papanaşi cu smântână şi dulceaţă
Papanaşi cu smântână şi dulceaţă

, 15.01.2021, 15:15

Clătitele umplute cu dulceaţă, cremă de ciocolată, mai rar cu brânză dulce
şi papanaşii, reprezintă cele mai populare deserturi din oferta restaurantelor
şi, mai ales, a pensiunilor din România. Papanaşii sunt un amestec de brânză şi
făină, care sunt puşi fie la fiert, fie la prăjit, după care sunt serviţi cu
smântână şi, eventual, cu gem.


Se pregătesc destul de uşor şi de repede. Avem
nevoie de un kg de brânză dulce de vaci şi de circa jumătate de kg de făină, de
4 ouă, 2 plicuri cu zahăr vanilat, de circa 100 de grame de zahăr, un pahar cu
smântână, puţin bicarbonat de sodiu şi puţină zeamă de lămâie. Într-un castron,
amestecăm brânza cu făina, cu ouăle, cu zahărul şi cu zahărul vanilat. Stingem
un vârf de linguriţă de bicarbonat de sodiu în puţină zeamă de lămâie, pe care
o adăugăm apoi în compoziţia aflată în castron. Omogenizăm şi luăm cu o lingură
din pasta aflată în castron bucăţi de mărimea unei găluşti pe care o răsturnăm
într-o farfurie în care am presărat puţină făină.


Dacă vrem să facem papanaşi fierţi, nu este cazul
să punem bicarbonat, dar în compoziţie trebuie să adăugăm câteva linguri cu
griş. De asemenea, nu trebuie să-i mai tăvălim prin făină. Papanaşii se pun la
fiert pentru circa un sfert de oră, după care îi scurgem, îi ungem cu unt şi îi
rostogolim printr-o farfurie cu pesmet. Pentru a fi serviţi, îi punem apoi pe
farfurie cu puţin zahăr şi cu smântănă.


Papanaşii prăjiţi sunt cel mai des întâlniţi în
restaurante. După ce am luat cu o lingură din compoziţia aflată în castron,
tăvălim găluşca în făină pentru a nu se lipi şi o modelăm cu mâna, dându-i o
formă rotundă. O găurim la mijloc, nu din raţiuni estetice, ci pentru o prăjire
uniformă. Punem papanaşii la prăjit într-un ceaun cu ulei încins, aşteptăm până
se rumenesc, îi întoarcem cu o spumieră, mai aşteptăm puţin şi, gata!, îi
luăm din ceaun. Îi scurgem de ulei, punem câte doi pe farfurie, turnăm deasupra
smântână şi presărăm puţin zahăr. Zahărul poate fi înlocuit cu dulceaţă sau gem
pe care îl punem la sfârşit deasupra papanaşilor, după ce am turnat smântâna.

Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company