Sfecla roşie în mâncăruri
Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai puţin la mâncăruri şi mai mult la salate.
Ștefan Baciu, 04.12.2020, 13:16
Nu este una dintre
vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai puţin la mâncăruri şi mai
mult la salate. Sfecla roşie adaugă în mâncăruri şi salate nu doar gustul
specific, ci şi culoare. Şi în România se pregăteşte borşul de sfeclă roşie,
însă nu este un preparat specific românesc, ci provine din cultura gastronomică
a popoarelor slave. Îl întâlnim în special în partea de nord a României, mai
ales în comunitățile de ucrainieni și polonezi. Exact așa se și numește în
Bucovina, borş polonez cu cartofi și sfeclă roşie. Avem nevoie de un kg de
carne de vită sau de porc, pe care o tăiem în cubulețe, o punem la fiert și o
spumăm. Dacă este carne de vită aruncăm prima apă și reluăm operațiunea.
Separat se fierbe, într-un litru de borș, jumătate de kg de sfeclă roșie,
tăiată în cubulețe. Dăm pe răzătoare doi morcovi, o rădăcină de țelină, tocăm
mărunt două cepe și toate aceste legume mărunțite le călim ușor în unt sau în
ulei. După ce a fiert carnea, adăugăm toate legumele călite în oală, precum și
borșul cu cuburile de sfeclă roșie. Mai punem și câțiva cartofi, tăiați
cubulețe, la fel cubulețe de roșii în bulion și mai lăsăm la fiert circa 20 de
minute. La final se aromatizează cu mărar și frunze de pătrunjel, tocate mărunt
și se sărează după gust. Înainte de a fi servit, borşul cu cartofi şi sfeclă se
drege cu smântână amestecată cu un ou.
Sfecla roșie se află pe
lista legumelor care sunt conservate pentru a fi folosită mai târziu la
diferite salate de legume sau la garnituri. Sfecla poate fi coaptă în cuptor,
după care i se îndepărtează coaja sau poate fi pusă la fiert, în coajă. Poate
fi consumată imediat, după ce a fost dată pe o răzătoare mai mare şi după ce se
adaugă puţin ulei, puţin oţet, piper măcinat şi sare după gust. Se serveşte
împreună cu hrean ras. Amestecată cu hrean ras, cu ulei şi cu oţet, sfecla
roşie poate fi consumată după o perioada mai mare dacă o punem în borcane pe
care le sterilizăm. Sfecla roșie poate fi folosită în combinație cu cartofi
fierți, tăiați cubulețe, obținându-se o salată în care punem piper negru
râșnit, ulei, zeamă de lămâie și sare după gust. Această salată de sfeclă roșie
și cartofi, în proporții egale, trebuie ornată cu frunze tocate de pătrunjel.
O inedită garnitură pentru
felul principal am întâlnit în partea sudică a României: ciuperci cu sfeclă din
Oltenia. Avem nevoie de ciuperci și de sfeclă în cantități egale și de două
cepe pe care le tăiem solzișori și pe care le călim ușor în ulei. Sfecla se
fierbe și se dă pe răzătoare, iar ciupercile se mărunțesc și se pun la fiert.
Se amestecă ceapa călită cu ciupercile și cu sfecla rasă, se mai adaugă câțiva
căței de usturoi zdrobiți și se lasă în vas, la foc mic, timp de câteva minute
pentru ca aromele să se combine, după care poate fi servit ca fel principal sau
garnitură cu o friptură la tavă sau cu o friptură la grătar.