Dovleac la cuptor
La sfârșitul lunii octombrie, dovleacul devine vedetă după ce este pus în vitrinele și rafturile unor magazine din România cus scopul de a contribui la vânzarea unor obiecte asociate unei sărbători de import Halloween-ul
Ștefan Baciu, 30.10.2020, 11:44
La
sfârșitul lunii octombrie, dovleacul devine vedetă după ce este pus în
vitrinele și rafturile unor magazine din România cus scopul de a contribui la
vânzarea unor obiecte asociate unei sărbători de import Halloween-ul, marcată în noaptea de 31 octombrie.
În acest an, pandemia este un motiv mult mai serios pentru a ne speria
comparativ cu dovlecii, costumaţiile şi accesoriile înfricoşătoare, care
creează ambianţa de Halloween. Putem pregăti, în condiții de distanțare,
dovleac la cuptor, urmând pașii unor rețete găsite prin caiete din bucătăria
românească.
Cel mai simplă variantă
este dovleacul copt în cuptor, după ce a fost tăiat în felii şi curăţat de
seminţe. Dovleacul este util şi în diete, ajutând la reglarea colesterolului.
Este dulce, nu are grăsimi, având în schimb vitaminele E şi C. O altă variantă
de desert, este dovleacul cupt cu miere. Dovleacul trebuie tăiat în cubulețe
care se tăvălesc prin zahăr, după care le punem într-un vas pe care îl
introducem în cuptorul dat la foc mediu. După ce miezul se înmoaie, iar
marginile încep să se înnegrească, cuburile de dovleac se pun în castroane, iar
deasupra lor se toarnă miere înainte de fi servit. Dovleacul dat pe răzătoare
poate fi folosit ca umplutură pentru plăcintă sau pentru o tartă.
Dovleacul poate fi
consumat și ca aperitiv, una dintre cele mai simple variante fiind aceea de a-l
tăia în jumătate, de a-l curăţa de seminţe şi apoi de a-l umple cu o pastă de brânză
sărată. Dovleacul este lăsat la copt în cuptor, după care este porționat
înainte de a fi servit.
Tăiat în cuburi mai mari,
dovleacul poate fi pregătit, de asemenea, cu o brânză sărată, tip telemea, sau
cu o brânză rasă de tip parmezan. Cuburile de dovleac se pun la fiert în apă cu
puțină sare timp de câteva minute. După ce au fost scurse de apă, cuburile de
dovleac trebuie mutate într-o tavă întinsă, unsă în prealabil cu puțin unt.
Peste ele se pune fie brânză telemea rasă, fie parmezan, după care se introduce
tava la cuptor, la foc potrivit, unde se lasă pånă se rumenește.
Mămăligă cu dovleac la
cuptor este un preparat pe care probabil nu îl veți întâlni în alte țări. Avem
nevoie de jumătate de kg de mălai, de 100 de grame de făină, de două ouă, de un
litru de lapte, unt, ulei și drojdie. Punem mălaiul într-un vas, turnăm peste
el lapte fiert și omogenizăm. Adăugăm ouăle, untul, o linguriță de zahăr,
drojdia de bere, puțină sare și făină, astfel încât amestecul să aibă
consistența smântânii. Acest amestec este turnat apoi într-o tavă, după care se
adaugă cuburi de dovleac, aproximativ jumătate de kg. Tava se ține în cuptor,
la foc potrivit, circa jumătate de oră, după care se servește fierbinte, în
farfurii adânci, cu puțină smântână deasupra.