Gogonele, castraveţi şi alte legume în saramură
În multe gospodării din România, în pregătirile de iarnă intră şi conservarea unor legume, precum gogonelele, castraveţii, conopida, pepenii roşii de dimensiuni mici, ardei capia, mere, morcovi şi ţelină.
Ștefan Baciu, 16.10.2020, 15:25
În multe gospodării din România, în pregătirile de iarnă intră şi conservarea unor legume, precum gogonelele, castraveţii, conopida, pepenii roşii de dimensiuni mici, ardei capia, mere, morcovi şi ţelină. Toate aceste legume conservate în saramură pot fi consumate în general ca salate. În saramură pot fi conservate legume precum gogonele, castraveţii, conopida, ardei capia, morcovi şi ţelină, ba chiar şi mere sau pepenii roşii de dimensiuni mici.
Castraveţii în saramură sunt folosiţi, în combinaţie cu alte legume fierte şi mărunţite, la diferite salate servite ca aperitive. Pentru conservarea castraveţilor în saramură, avem nevoie de sare, boabe de muştar, hrean, usturoi şi ramuri uscate de mărar. Alegem castraveţii, preferabil pe cei de dimensiune mai mică, şi îi spălăm cu apă rece. Curăţăm hreanul şi îl tăiem în şuviţe mici, iar căpăţânile de usturoi le desfacem în căţei pe care îi zdrobim uşor, fără a-i mai curăţa.
Punem castraveţii într-un borcan, bidon de plastic sau butoi, având grijă să punem din când în când bucăţi de hrean şi căţei de usturoi. Adăugăm boabe de muştar, iar deasupra punem ramurile de mărar uscat. Saramura se obţine punând o lingură şi jumătate de sare la un litru de apă. După ce a adat în fiert, apa trebuie turnată peste castraveţi, Închidem bidonul sau barcanul cu un capac şi îl lăsăm într-un loc mai călduros timp de 2-3 zile, după care îl mutăm într-un loc mai rece.
La fel procedăm şi cu gogonelele. Trebuie alese gogonele cu o culoare albă şi nu verde închis, deoarece ar putea avea un gust uşor amărui. După cumpărare sau după recoltare, pentru a fi mai aspectuoase, putem lăsa gogonelele timp de o zi sau două deoarece unele dintre ele vor căpăta o culoare gălbuie-roşiatică. Pe lângă gogonele, în acelaşi recipient, fie el borcan de sticlă, recipient din plastic sau butoi din lemn, putem pune la murat morcovi, tăiaţi rondele, ţelină, tăiată de asemenea în felii, câţiva ardei capia şi ardei iuţi, mere şi pepeni verzi de dimensiuni mici, cei care rămân de obicei toamna pe câmp.
Adăugăm hrean, tăiat în şuviţe şi căţei de usturoi, pe care îi zdrobim uşor. După ce am umplut recipientul cu legumele dorite, turnăm saramură fierbinte. Zeama din butoaie trebuie vânturată deoarece la suprafaţă se poate forma o peliculă de culoare albă numită şi floare.
Pentru că nu sunt mari diferenţe în ceea ce priveşte pregătirea, gogonelele şi castraveţii pot fi puse laolaltă cu alte legume în acelaşi recipient. O combinaţie excelentă este este cea de ardeii graşi sau gogoşari cu varză albă sau roşie. Tocăm varza şi o punem în ardeii sau gogoşarii cărora le-am îndepărtat cotorul. După ce i-am umplut, îi aşezăm în borcan şi turnăm saramură peste ei. Ardeii umpluţi cu varză pot fi serviţi ca salată.