Mâncăruri de post din vinete
Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor sub formă de salată în lunile călduroase de vară şi de mâncăruri mai mult sau mai puţin sofisticate în perioada toamnei.
Ștefan Baciu, 14.08.2020, 15:46
Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite
din alimentaţia românilor sub formă de salată în lunile călduroase de vară şi
de mâncăruri mai mult sau mai puţin sofisticate în perioada toamnei. Coapte pe jar
sau pe plită, vinetele se transformă uşor în salată sau umplutură pentru
diferite alte legume. Tăiate în felii şi rumenite în tigaie, împănate sau
umplute şi apoi introduse în cuptor, cu diferite sosuri, acestea sunt câteva
dintre modalităţile prin care vinetele se transformă în delicioase aperitive
sau mâncăruri. Vinetele au pătruns în spaţiul românesc odată cu
expansiunea otomană în Europa. Mai mult decât atât, turcii au răspândit în
Balcani şi reţete de preparare a vinetelor, precum şi denumiri comune de
mâncăruri precum musacaua cu carne tocată de porc sau de pui.
Se poate pregăti şi musaca fără carne, dar cu cartofi, ciuperci, ardei,
ceapă şi smântână. Opţional se mai poate pune caşcaval. Avem nevoie de 6
cartofi de mărime medie, de două vinete de mărime potrivită, de jumătate de kg
de ciuperci, de 2 cepe şi de un ardei gras. Tăiaţi în cubuleţe, cartofii
trebuie rumeniţi uşor în ulei după care sunt puşi într-un vas. Peste ei se pun
vinetele, tăiate pe lung în felii subţiri şi rumenite puţin în ulei. Deasupra
vinetelor se toarnă un amestec de legume călite în ulei, amestec alcătuit din
ciuperci, ceapă şi ardei, toate mărunţite. Deasupra se toarnă smântână pe care
o încălzim puţin pentru a o subţia şi în care adăugăm puţină sare şi mărar
tocat mărunt. Vasul se lasă în cuptor la foc mic pentu circa 45 de minute. Spre
sfârşit, deasupra se poate pune caşcaval ras. Smântâna poate fi înlocuită cu
suc de roşii în care adăugăm frunze tocate de pătrunjel.
Un alt preparat din vinete şi un amestec de legume călite îl întâlnim
fie sub denumirea de vinete împănate, fie sub denumirea turcească imam bayaldî, care ar însemna imamul a leşinat. Se spune că de plăcere după a consumat
această mâncare! Avem nevoie de două vinete mari, de câteva cepe, de jumătate de
kg de roşii, de o căpăţână de usturoi, de 2…3 ardei graşi, de 2 morcovi şi de
o ţelină, de un ardei iute, de o legătură de pătrunjel verde şi de ulei de
măsline. Îndepărtăm cozile vinetelor şi le tăiem longitudinal, în jumătăţi.
Le
opărim uşor, le sărăm şi le lăsăm pentru o jumătate de oră să se scurgă. În
acest interval de timp, într-o tigaie în care am pus ulei de măsline călim
ceapa, apoi adăugăm morcovii şi ţelina, ardeii graşi, tăiaţi în fâşii subţiri
şi roşiile tăiate în cubuleţe, iar la sfârşit usturoiul tăiat, de asemenea,
mărunt. Punem apoi jumătăţile de vinete într-o tavă, iar în scobiturile pe care
le facem în interiorul lor prin presare, cu o lingură, turnăm acest amestec de
legume călite în care adăugăm şi frunzele de pătrunjel, tocate mărunt şi
ardeiul iute, tăiat în felii subţiri. Băgăm tava la cuptor la foc potrivit
pentru o jumătate de oră, după care punem jumătăţile de vinete în farfurii,
presărând deasupra pătrunjel verde tocat. Poftă bună sau, în acest caz, leşin
plăcut!