Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

… de Armindeni

De 1 mai sau de Arminden, era obiceiul ca porţile şi ferestrele gospodăriei tradiţionale să fie împodobite cu ramuri verzi ca o protejare a recoltelor, a animalelor, a viilor şi livezilor.

… de Armindeni
… de Armindeni

, 01.05.2020, 12:58

Din cauza pandemiei, de 1
mai românii nu ies în acest an la grătar, aşa cum este obiceiul, un obicei care
provine de la una dintre cele mai complexe sărbători din calendarul popular
românesc. De 1 mai sau de Armindeni, era obiceiul ca porţile şi ferestrele
gospodăriei tradiţionale să fie împodobite cu ramuri verzi ca o protejare a
recoltelor, a animalelor, a viilor şi livezilor.


Această sărbătoare este
însoţită de o petrecere câmpenească unde se mănâncă miel şi caş şi se bea vin
roşu aromatizat cu pelin. De aceea, sărbătoarea de Armindeni sau Ziua de
Arminden mai este numită şi Ziua Pelinului sau, din cauză că se consuma vin
pelin pentru a fi puternic şi rumen în obraji, însă pentru că unii obişnuiau să
consume în mod exagerat, acestei sărbători i s-a mai spus şi Ziua Beţivului.



În România, vinul pelin
este cunoscut de sute de ani, iar prepararea lui are un motiv bine întemeiat.
Pe măsura golirii, în butoi pătrundea aer care, odată cu încălzirea vremii,
deprecia calitatea vinului. Pentru a opri acrirea vinului, în butoi se punea un
săculeţ cu flori de pelin uscate şi seminţe de pelin zdrobite. O altă variantă
era un macerat din alcool, plante şi seminţe de pelin, scorţişoară, cuişoare,
coliandru şi coji de gutui. Toate aceste ingrediente, în cantităţi de câteva
grame, trebuie acoperite cu alcool îndoit cu vin şi, după o săptămână,
maceratul se strecoară şi se toarnă peste 10 litri de vin alb.


La petrecerea câmpenească
de Armindeni, pe grătar sunt puse bucăţi de carne de porc, de pui sau frigărui.
Această alăturare de bucăţi
de carne, foi de ceapă şi, de ce nu?, pălării de ciuperci sau suviţe de ardei gras o întâlnim în multe ţări. Nimic
nu se comparăînsă cu mititeii la grătar.
Mititeii sunt revendicaţi de
bucătăria românească, dar au echivalent şi în bucătăria balcanică.
Făcuţi din carne tocată de porc, de vităşi de oaie, amestecată cu mai multe condimente, mititeii au acelaşi
mod de prepapare cu kebap-ul
turcesc, dar seamănă izbitor cu un preparat sârbesc numit cevapcici, numai că în compozitie este folosită şi
carnea de porc, interzisă prin tradiţie musulmanilor.


Există şi o legendă
privind apariţia mititeilor în spaţiul românesc de care aminteşte un alt
jurnalist celebru de la sfârşitul secolului al 19-lea, prima jumătate a
secolului al 20-lea, Constantin Bacalbaşa. Acesta susţinea că mititeii ar fi
fost inventaţi la o cârciumă din centrul istoric al Bucureştiului, după ce
proprietarul a constatat că nu mai are maţe pentru cârnaţi şi atunci a pus
carnea tocată direct pe grătar, păstrând forma cârnatului.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company