Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri cu carne de miel

După ce în precedenta ediţie v-am prezentat preparate tradiţionale pentru masa de Paşte, acum vă propunem câteva reţete de mâncăruri cu carne de miel.

Mâncăruri cu carne de miel
Mâncăruri cu carne de miel

, 24.04.2020, 14:51

După ce în precedenta
ediţie v-am prezentat preparate tradiţionale pentru masa de Paşte, acum vă
propunem câteva reţete de mâncăruri cu carne de miel.


În perioada zilelor de
Paşte sau ulterior se pregăteşte aşa-numitul stufat de miel. Mai greu de
digerat, carnea de miel este combinată cu o cantitate mai mare de vegetale,
rezultând una dintre cele mai populare mâncăruri din această perioadă. De
obicei, se folosesc coaste de miel sau o pulpă de miel, pentru 4 … 6 porţii
având nevoie de un kg şi jumătate de carne. Ne mai trebuie 15 fire de ceapă
verde, 15 fire de usturoi verde şi 3 roşii de dimensiune medie sau o conservă
cu cuburi de roşii. Carnea de
miel trebuie rumenită puţin într-o tigaie cu puţin ulei. Prin aceeaşi operaţiune trec şi firele de ceapă şi de usturoi, pe
care le tăiem transversal. Atât carnea de miel, cât şi ceapa şi usturoiul le
punem laolaltă într-un vas mai mare în care adăugăm roşii tăiate în cuburi
mici, fie roşii proaspete, fie roşii din conservă.

Lăsăm vasul în cuptor, la
foc potrivit, circa jumătate de oră, iar spre final adăugăm puţin vin roşu, sare
şi piper după gust şi mai lăsăm vasul în cuptor pentru câteva minute, după care
stufatul poate fi servit imediat. Într-un mod asemănător, carnea de miel poate
fi combinată cu cartofi, ardei graşi, ceapă, roşii şi o legătură de pătrunjel. Ceapa
şi ardeii graşi se călesc uşor în puţin ulei după care turnăm amestecul într-un
vas mai mare în care se pun bucăţi mici de carne de miel, cartofi şi roşii
tăiate în cuburi, două căni de apă, după care punem vasul la foc mic, iar la
final adăugăm puţin piper râşnit, sare după gust şi o legătură de frunze tocate
de pătrunjel.


O altă combinaţie reuşită
este carnea de miel cu spanac. Avem nevoie de un kg de carne de miel, de două kg de spanac, de o ceapă, de o
lămâie, o căpăţână de usturoi, de bulion, piper şi sare. După ce a fost curăţat
şi spălat, spanacul trebuie opărit şi mărunţit. Bineînţeles, poate fi folosit
şi spanacul congelat. Etapele sunt asemănătoare ca la reţetele anterioare.
Ceapa, tocată mărunt, se rumeneşte într-un vas în care adăugăm apoi şi cuburi
de carne de miel. Turnăm una … două căni cu apă, lăsând să fiarbă înăbuşit.
După ce a fiert carnea de miel, se adaugă usturoiul, curăţat şi pisat, două
linguri de bulion şi puţin piper măcinat, precum şi spanacul şi se mai lasă la
fiert circa 20 de minute, adăugând la final zeamă de lămâie şi sare după gust.
Mâncarea se serveşte caldă.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
(foto: alexbadulescu /pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”
Secretele bucătăriei românești vineri, 23 august 2024

Preparate din somn

Pentru că are puţine oase, carnea acestuia, file sau tocată, este folosită la prepararea multor mâncăruri.   Cel mai simplu preparat este...

Preparate din somn

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company