Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Masa de Florii

La sfârșitul acestei săptămâni, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile, zi în care este dezlegare la pește și în care poate fi pregătit un meniu bazat exclusiv pe pește.

Masa de Florii
Masa de Florii

, 10.04.2020, 14:37

La sfârșitul acestei
săptămâni, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile, zi în care este dezlegare
la pește și în care poate fi pregătit un meniu bazat exclusiv pe pește. La
aperitive poate fi făcut un platou de gustări reci, cu pastă de pește, salată
de icre și icre. Pot fi pregătite tartine cu unt și cu macrou marinat. Avem
nevoie de două … trei trunchiuri de macrou congelat pe care le putem tăia
rondele cu o grosime de două degete, chiar atunci când sunt congelate. Le putem
eviscera ușor în stare congelată, le spălăm și apoi le așezăm pe un singur rând
într-un vas în care facem un amestec de oțet și apă, o măsură de oțet la două
măsuri de apă. Adăugăm și o măsură de ulei și turnăm acest amestec în vas,
astfel încât să acopere rondelele de macrou. Punem boabe de piper negru și două
boabe de ienibahar, o frunză de dafin și puțină sare, după care lăsăm vasul în
cuptor la foc mediu spre mic pentru 45 de minute.

Scoatem vasul din cuptor și îl
lăsăm să se răcească. După aceea, macroul trebuie dezosat, mărunțit și poate fi
servit pe tartine unse cu unt. În Bucovina, greu lovită de pandemie, un preparat tradițional pentru aperitive este păstrăvul
afumat în cobză. Păstrăvii sunt afumați și apoi păstrați între ramuri proaspete
de brad, strânse în nuiele de răchită care sunt împletite astfel încât seamănă
cu o paletă sau cu o cobză, instrument popular care seamănă cu o chitară.




Rămânem la gastronomia bucovineană pentru a prezenta una
dintre sugestiile pentru felul principal. Smântâna este utilizată mult în
gastronomia bucovineană, inclusiv pentru prepararea păstrăvilor. Avem nevoie de
4 păstrăvi de circa 300… 400 de grame fiecare, de jumătate de kg de smântână,
de puţin unt, de tarhon, piper şi sare. Curăţăm păstrăvii, îi spălăm, îi dăm cu
sare, atât în interior, cât şi la exterior şi îi lăsăm la rece pentru câteva
ore. Îi spălăm şi îi punem într-o tavă mai înaltă, unsă cu puţin unt, pe care o
băgăm în cuptorul deja încălzit, la foc mic.

Lăsăm tava în cuptor doar câteva
minute, atât cât păstrăvii să înceapă să se rumenească, timp în care turnăm
smântâna într-un vas, cu puţină sare şi o încălzim uşor până devine fluidă.
Adăugăm mărar tocat mărunt şi piper râşnit, omogenizăm, după care o turnăm
peste păstrăvii din tavă. Lăsăm tava în cuptor pentru circa jumătate de oră,
după care păstrăvul poate fi servit ca atare sau cu o garnitură de cartofi şi
morcovi fierţi.




De-a lungul Dunării, în această perioadă se consumă
scrumbie (Alosa Pontica), un peşte care are o lungime de 30 până la 50 de cm şi
o greutate de circa jumătate de kilogram. Trăieşte în bancuri, iar în perioada
primăverii urcă pe Dunăre pentru reproducere. Scrumbia poate fi pregătită la
grătar sau în tigaie cu garnitură de legume, dar și în cuptor. Alegem câteva
scrumbii care să încapă într-o tavă cu o margine mai înaltă. După ce au fost
curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, scrumbiile trebuie sărate bine şi
lăsate să stea la rece timp de câteva ore. Începem apoi prepararea scrumbiilor
la cuptor. Tăiem câteva roşii în cuburi mici şi le călim uşor în puţin ulei. În
tigaie adăugăm câţiva căţei de usturoi pe care îi tăiem în felii subţiri,
busuioc şi câteva boabe de piper negru.

Spălăm scrumbiile, le punem în tavă şi
le acoperim cu sosul de roşii. Nu mai adăugăm sare deoarece este de ajuns sarea
care a intrat în scrumbii. Lăsăm tava în cuptor la foc potrivit circa jumătate
de oră. După ce am scos tava din cuptor, presărăm frunze tocate de pătrunjel.
Scrumbia poate fi servită imediat alături de o porţie de mămăligă. Un pahar de
vin alb, demisec sau sec, foarte bine răcit, reprezintă o bună alegere.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company