Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Gogoşi

Gogoşile reprezintă un desert popular, care poate fi făcut fără prea multă bătaie de cap şi destul de repede.

Gogoşi
Gogoşi

, 07.02.2020, 10:47

Gogoşile reprezintă un
desert popular, care poate fi făcut fără prea multă bătaie de cap şi
destul de repede. Gogoşile devin vedete la unele obiceiuri ale unor comunităţi,
în special din zona rurală, prin care, uneori, este marcată intrarea în postul Paştelui.
În limba română există şi o expresie legată de gogoşi. Atunci când cuiva i s
e reproşează că spune gogoşi, aceasta nu înseamnă că prezintă reţeta, ci că
spune numai minciuni.

Pentru a pregăti gogoşi, avem nevoie de o jumătate de kg de făină, puţin ulei, drojdie proaspătă sau uscată, zahăr, ulei şi puţină sare pentru a obtine o
tavă cu gogoşi. Într-un castron se amestecă făina, cu două – trei linguri de zahăr, un vârf de linguriţă de sare şi drojdia uscată. Se
toarnă puţină apă încălzită, se
frământă până când se obţine un aluat lipicios. Se toarnă şi puţin ulei şi se
frământă în continuare până când aluatul nu mai lipeşte de mână.

Aluatul se
lasă la dospit în castronul acoperit cu un prosop. Poate fi luat apoi
cu o lingură şi pus într-un ceaun cu ulei încins, obţinându-se gogoşi rotunde.
După ce uleiul s-a scurs de pe gogoşi, acestea vor fi tăvălite prin zahăr pudră
şi pot fi servite imediat.

Probabil că astfel de gogoşi au fost servite recent
şi la Festivalul Lolelor de la Agnita, o localitate din Transilvania, unde
tineri mascaţi şi îmbrăcaţi în costume ciudate, chiar înfricoşătoare, au
alergat pe străzi, făcând zgomot pentru a îndepărta spiritele rele, iar
trecătorii care i-au recunoscut au primit gogoşi. Acest obicei are la bază o
legendă din Evul Mediu, conform căreia în timpul unui asediu o tânără curajoasă,
într-un costum înfricoşător, ar fi ieşit din cetate, pocnind din bici şi i-a alungat
astfel de atacatorii turci.


Tot
din aluat dopsit se obţin şi scovergile, gogoşi care se întind cu mâna şi care
au o formă neregulată. Acestea pot fi pudrate doar cu zahăr sau pot fi unse cu
gem sau miere. De asemenea, acestea pot fi umplute cu brânză sărată, amestecată
cu mărar tocat. Astfel, umplutura se întinde pe jumătate din suprafaţa
scovergii, după care se acoperă cu cealaltă jumătate, presând marginile. În
Transilvania, li se spune langoşi, fiind un preparat specific bucătăriei şi
comunităţii maghiare.


Pentru că am amintit de
expresia a spune gogoşi, să menţionăm că există şi gogoşi numite minciunele.
Li se spune minciunele pentru că sunt foarte subţiri, nu au umplutură, iar
atunci când le mănânci aproape că se topesc, lăsând senzaţia că practic nu ai
nimic în gură.

Aluatul este foarte simplu de preparat. Avem nevoie de 4
gălbenuşuri de ou, de un sfert de kilogram de făină, de o lingură de zahăr sau
de un plic de zahăr vanilat, de puţină esenţă de rom şi un vârf de sare. Nu se
foloseşte drojdie, deci nu este
un aluat dospit. Aceste gogoşi trebuie prăjite în ulei şi sunt foarte crocante. Ele sunt întâlnite şi în alte ţări din Europa Centrală şi de Est.

Sarmale în foi de vază (foto: ulleo / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 noiembrie 2024

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la...

Varză murată
Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company