Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Dulciuri de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de vineri, 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost cuminţi în decursul anului care se încheie.

Dulciuri de Sf. Nicolae
Dulciuri de Sf. Nicolae

, 07.12.2019, 18:54

În dimineaţa zilei de
vineri, 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite,
fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost cuminţi în decursul anului
care se încheie. Este un obicei întâlnit nu numai în România, Moş Nicolae fiind
un protector al copiilor. În unele sate româneşti se mai păstrează un obicei ca
băieţii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor repeta
colindele de Crăciun şi de Anul Nou.


Şi pentru că am amintit de dulciurile oferite copiilor cu ocazia Sf. Nicolae, în această ediţie vă
propunem două reţete pentru produse de patiserie. În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite
nume. În Moldova întâlnim faimoasele poale-n brâu, o plăcintă de dimensiune mai mică sau, dacă doriţi, o gogoaşă căreia îi împletim aluatul în
partea superioarăşi căreia i se mai spune şi brânzoaică.

În Dobrogea, acest produs de patiserie este umplut cu brânză sărată, la fel ca şi în Transilvania unde a împrumutat numele de langoş, din gastronomia maghiară. Diferenţe sunt şi la modul de preparare, brânzoaicele fiind coapte în cuptor, în timp ce langoşii sunt prăjiţi în ulei, ca orice gogoaşă. Pentru a pregăti poale-n brâu, avem nevoie de jumătate de kg de
făină, de 50 de grame de drojdie sau de un plic de drojdie uscată, de 4 ouă, de
lapte, zahăr şi sare. Pentru umplutură ne trebuie brânză proaspătă de vaci în
care adăugăm şi stafide.

Dacă folosim drojdie uscată, atunci amestecăm direct
ingredientele cu făina. Pentru a pregăti aluatul, drojdia trebuie dizolvată în
lapte călduţ, iar apoi se amestecă cu 3 gălbenuşuri de ou şi cu 100 de grame de
zahăr. Turnăm acest amestec într-un vas mai mare, deasupra făinii şi amestecăm
circa 20 de minute până obţinem o cocă pe care o lăsăm la dospit circa o oră,
într-o încăpere încălzită, fără curenţi de aer.

Din acest aluat întindem foi de
plăcintă nu foarte subţiri pe care le porţionăm în pătrate cu latura de circa
15 cm. Pe aceste pătrate de aluat, întindem umplutura, după care aducem
colţurile spre centru, de unde şi asemănarea cu o femeie care îşi ridică poalele sau, dacă vreţi, îşi pune poalele în brâu
atunci când intră în apa unui râu pentru a spăla rufe. Punem aceste plăcinte într-o tavă
unsă cu puţin unt. Ungem şi plăcintele cu un amestec făcut din gălbenuş de ou
şi zahăr şi apoi introducem tava în cuptorul deja încălzit, la foc potrivit, 20
… 30 de minute, până se rumenesc.


Dacă avem fructe confiate
sau congelate, putem face brioşe. Avem nevoie de jumătate de kg de făină, de un sfert
de kg de zahăr alb, de 3 ouă, de iaurt sau smântână, de esenţă de vanilie,
coajă rasă de lămâie, puţin praf de copt şi sare. Toate acestea se amestecă
până se obţine o pastă destul de fluidă, în care se mai adaugă, de exemplu, afine.
Acest aluat moale este turnat în forme de brioşă, iar deasupra lor se poate pune
un topping făcut din 150 de grame de făină albă, 50 de grame de zahăr brun şi 100
de grame de unt. Brioşele se bagă apoi în cuptor la foc mediu pentru circa 25
de minute.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company