Legume conservate în oţet
Castraveţii şi gogoşarii conservaţi în oţet sunt legumele ce mai des întâlnite în cămările româneşti.
Ștefan Baciu, 25.10.2019, 16:13
Castraveţii şi gogoşarii conservaţi în oţet sunt legumele ce mai des întâlnite în cămările româneşti.
Conservarea gogoşarilor în oţet este întâlnită nu numai in România, ci şi în alte state europene. De dimensiunea unei castane şi sub denumirea de „red cherry pepper”, acri, datorită oţetului în care au fost conservaţi şi dulci, din cauza zahărului adăugat ca ingredient în cursul procesului de conservare, aceşti mini-gogoşari sunt umpluţi cu brânză grasă.
Gogoşarii de pe pieţele româneşti au dimensiuni mult mai mari şi pot fi umpluţi nu doar cu brânză, ci şi cu varză albă, varză roşie sau conopidă. Pot fi conservaţi în saramură precum gogonelele sau varza acră, cât şi în oţet. Pentru gogoşarii umpluţi cu varză, avem nevoie de 5 kg de gogoşari, de una sau două verze albe, de două ţeline mari, de un kg de morcovi, de un litru de oţet şi de puţin ulei, de piper boabe, de câteva foi de dafin, de câteva linguri de miere şi de sare.
După spălare, gogoşarilor li se îndepărtează cu grijă codiţa, cotorul şi eventualele seminţe rămase în interior. Se toacă varza, morcovii şi telina se trec prin răzătoare, toate aceste legume fiind apoi amestecate într-un vas în care adăugăm puţin ulei şi câteva boabe de piper negru. Gogoşarii trebuie umpluţi cu acest amestec, care poate fi îndesat cu ajutorul unei linguriţe.
Gogoşarii astfel umpluţi sunt aşezaţi apoi în borcane. Peste ei turnăm un amestec de apă şi oţet, proporţia fiind de 2,5 litri de apă la un litru de oţet. În timpul fierberii acestui amestec, adăugăm o lingură de sare pentru fiecare litru de apă şi câte o lingură de zahăr sau miere, precum şi două, trei foi de dafin. După ce a ajuns la fierbere, turnăm acest amestec peste gogoşarii din borcane, având grijă ca aceştia să fie acoperiţi integral şi punem imediat o folie de celofan la gura borcanului, pe care o întindem şi o legăm cu un elastic sau cu o sfoară.
Pot fi consumaţi după circa o săptămână ca salată împreună cu o friptură. În mod asemănător, gogoşarii pot fi umpluţi, în loc de varză, cu buchete de conopidă. Cea mai frecventă şi simplă metodă de conservare rămâne aceea de a tăia gogoşarii în 4 sau în şase părţi şi de a-i conserva ca atare într-un amestec de apă şi oţet.
Şi castraveţii pot fi conservaţi în oţet, la fel ca şi gogoşarii. Împreună cu castraveţii, în borcane pot fi adăugate cepe de dimensiuni mici sau felii de ceapă, boabe de muştar şi beţe de mărar, câteva fâşii de hrean şi câteva boabe de piper. Se foloseşte acelaşi amestec de apă, oţet, miere sau zahăr.