De la mezelic la brunch
În ofertele turistice a apărut şi termenul brunch care este o combinaţie între micul dejun şi prânz şi la care se servesc preparate reci şi calde.
Ștefan Baciu, 21.06.2019, 19:54
În pachetele turistice propuse celor care doresc să descopere obiceiuri uitate ale satului românesc de altădată întâlnim şi oferta gastronomică, ofertă care cuprinde de cele mai multe ori preparate locale şi regionale. După termeni precum trip”, mountain bike”, rafting”, în ofertele turistice a apărut şi termenul brunch” care este o combinaţie între micul dejun şi prânz şi la care se servesc preparate reci şi calde. Spre deosebire de micul dejun, la aşa-zisul brunch” se servesc şi băuturi alcoolice.
O astfel de gustare era servită în mod tradiţional şi la sărbătoarea satului, mai ales atunci când veneau şi invitaţi din afară, numai că această gustare era denumită mizilic” sau mezelic”. De asemenea, mizilicul era primul fel de la mesele mari precum nunţi sau botezuri. De la sensul propriu de gustare, mizilicul a căpătat şi un sens figurativ pentru a exprima un lucru simplă sau sau o faptă măruntă, lipsită de importanţă, cum ar fi în expresia treaba asta este mizilic”.
Revenind la sensul propriu, mizilicul de altădată sau brunch-ul de astăzi este de fapt un platou pe care se pun unul sau mai multe feluri de brânzeturi, fire de ceapă verde sau bulbi de ceapă, tăiaţi în sferturi, chifteluţe din carne de porc, slănină, pastramă, salamuri şi cârnaţi afumaţi, tăiaţi felii, precum şi alte legume precum roşii, tăiate în sfert, felii de ardei gras şi de castraveţi. La mesele boiereşti se adăugau şi preparate mai elaborate precum ruladă din carne de păsăre, ouă umplute sau legume şi carne în aspic.
Într-o carte de reţete boiereşti am întâlnit o variantă interesantă de gustare, la care aceeaşi brânză este prezentată pe platou în culori diferite. Avem nevoie de un kg de brânză telemea pe care o mărunţim şi o frământăm împreună cu un pachet de unt de 200 de grame. Amestecând această brânză frământată cu o legătură de mărar tocat mărunt putem obţine bile de culoare verde. Putem tăia în bucăţi mici un ardei roşu sau un ardei kapia şi, la fel, combinând cu brânza frământată, putem obţine bile de culoare roşiatică. Putem accentua această culoare adăugând boia de ardei dulce. Pe un platou se pot pune, alături de pastramă, cârnaţi, slănină şi astfel bile din telemea, având trei culori: alb, roşu şi verde.