Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

De la mezelic la brunch

În ofertele turistice a apărut şi termenul brunch care este o combinaţie între micul dejun şi prânz şi la care se servesc preparate reci şi calde.

De la mezelic la brunch
De la mezelic la brunch

, 21.06.2019, 19:54

În pachetele turistice propuse celor care doresc să descopere obiceiuri uitate ale satului românesc de altădată întâlnim şi oferta gastronomică, ofertă care cuprinde de cele mai multe ori preparate locale şi regionale. După termeni precum trip”, mountain bike”, rafting”, în ofertele turistice a apărut şi termenul brunch” care este o combinaţie între micul dejun şi prânz şi la care se servesc preparate reci şi calde. Spre deosebire de micul dejun, la aşa-zisul brunch” se servesc şi băuturi alcoolice.



O astfel de gustare era servită în mod tradiţional şi la sărbătoarea satului, mai ales atunci când veneau şi invitaţi din afară, numai că această gustare era denumită mizilic” sau mezelic”. De asemenea, mizilicul era primul fel de la mesele mari precum nunţi sau botezuri. De la sensul propriu de gustare, mizilicul a căpătat şi un sens figurativ pentru a exprima un lucru simplă sau sau o faptă măruntă, lipsită de importanţă, cum ar fi în expresia treaba asta este mizilic”.



Revenind la sensul propriu, mizilicul de altădată sau brunch-ul de astăzi este de fapt un platou pe care se pun unul sau mai multe feluri de brânzeturi, fire de ceapă verde sau bulbi de ceapă, tăiaţi în sferturi, chifteluţe din carne de porc, slănină, pastramă, salamuri şi cârnaţi afumaţi, tăiaţi felii, precum şi alte legume precum roşii, tăiate în sfert, felii de ardei gras şi de castraveţi. La mesele boiereşti se adăugau şi preparate mai elaborate precum ruladă din carne de păsăre, ouă umplute sau legume şi carne în aspic.



Într-o carte de reţete boiereşti am întâlnit o variantă interesantă de gustare, la care aceeaşi brânză este prezentată pe platou în culori diferite. Avem nevoie de un kg de brânză telemea pe care o mărunţim şi o frământăm împreună cu un pachet de unt de 200 de grame. Amestecând această brânză frământată cu o legătură de mărar tocat mărunt putem obţine bile de culoare verde. Putem tăia în bucăţi mici un ardei roşu sau un ardei kapia şi, la fel, combinând cu brânza frământată, putem obţine bile de culoare roşiatică. Putem accentua această culoare adăugând boia de ardei dulce. Pe un platou se pot pune, alături de pastramă, cârnaţi, slănină şi astfel bile din telemea, având trei culori: alb, roşu şi verde.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company