Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ciorbă de lobodă

Asemănătoare la culoare cu ciorba de sfeclă roşie, ciorba de lobodă este o mâncare de post, gustoasă şi care se prepară foarte repede.

Ciorbă de lobodă
Ciorbă de lobodă

, 12.04.2019, 10:55

Asemănătoare la culoare cu ciorba de sfeclă roşie, ciorba de lobodă este o mâncare de post, gustoasă şi care se prepară foarte repede. Loboda (Atriplex hortensis) creşte în zonele cu climă temperată, fiind întâlnită în toate regiunile României. Este o plantă cu frunze mari, de culoare verde sau roşu violet.



Există mai multe variante de preparare, în funcţie de ingredientele folosite şi de cultura gastronomică a zonei. În partea de sud a României, loboda se combină cu ştevia (Rumex patientia), o altă plantă utilizată în special în perioada primăverii, precum şi cu salată, cozi de ceapă verde, pătrunjel şi leuştean. În Moldova se utilizează şi cartofii la prepararea ciorbei de lobodă. În Transilvania este caracteristică utlizarea tarhonului care poate înlocui, de exemplu, leuşteanul, iar pentru acrire, în loc de borş se foloseşte oţetul. Tot în Transilvania se poate adăuga carne afumată şi se poate drege cu ou şi cu smântână.



În partea sudică a României se prepară borşul de lobodă. Avem nevoie de patru legături de frunze de lobodă (cam jumătate de kg), de 5 fire de ceapă verde, de o cană de orez şi de jumătate de litru de borş. După ce a fost spălat în mai multe ape, orezul se pune la fiert într-o oală de 4 litri, cu puţină sare, apoi frunzele de lobodă şi firele de ceapă, tocate mărunt. Borşul se fierbe separat, iar apoi se adaugă în oala în care a fiert loboda.



Pentru o ciorbă de lobodă pregătită în Transilvania avem nevoie de jumătate de kg de lobodă, de o ceapă, un morcov, o ţelină mică, o cană cu orez, o legătură de pătrunjel şi una de tarhon proaspăt, oţet, piper şi sare. Legumele rădăcinoase, tocate mărunt, sunt trecute prin ulei încins, apoi se înăbuşă şi sunt lăsate la fiert într-o oală de 4-5 litri. Tot acolo se pun pe fiert orezul şi frunzele de lobodă, tocate mărunt. După ce au fiert circa 20 de minute, se poate drege cu un ou amestecat cu puţină făină şi cu smântână şi cu puţin oţet, această compoziţie fiind turnată în oală. Se adaugă tarhon tocat mărunt, se mai lasă la fiert 10 minute, iar la final se potriveşte cu sare şi se presară frunze tocate de pătrunjel.

Foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”
Somn la grătar
Secretele bucătăriei românești vineri, 23 august 2024

Preparate din somn

Pentru că are puţine oase, carnea acestuia, file sau tocată, este folosită la prepararea multor mâncăruri.   Cel mai simplu preparat este...

Preparate din somn
Foto: Neha Deshmukh / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 16 august 2024

Mâncăruri cu bame

În pieţele din România pot fi cumpărate bame în stare proaspătă. Acest Bamele pot fi găsite şi în magazine, în stare congelată sau...

Mâncăruri cu bame
Păstrăv / Foto: Masaaki Komori / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 09 august 2024

Păstrăv la cuptor

Preparatele din păstrăv se găsesc în meniurile multor pensiuni şi restaurante din România, unele dintre ele amenajate chiar în apropierea sau...

Păstrăv la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 02 august 2024

Vinete la cuptor

În perioada verii, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, fiind consumate în special sub formă de salată. Vinetele au pătruns în...

Vinete la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 iulie 2024

Clătite cu dulceaţă de smochine

Mii de clătite vor fi preparate pentru turişti la un festival organizat la sfârşitul acestei săptămâni în staţiunea Moneasa din judeţul...

Clătite cu dulceaţă de smochine
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 iulie 2024

Ardei copţi

Un deliciu gastronomic al verii îl reprezintă ardeii copţi. Aceştia pot fi pregătiţi şi prezentaţi în mai multe variante. Prepararea salatei...

Ardei copţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 iulie 2024

Calcan la cuptor

De asemenea, lacurile şi canalele deltei au o incredibilă claritate a apei care permite vizitatorilor să observe plantele subacvatice şi...

Calcan la cuptor

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company