Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Varză à la Huedin

Mâncărurile pe bază de carne de porc şi varză, dulce sau murată, sunt des întâlnite în bucătăria românească.

Varză à la Huedin
Varză à la Huedin

, 01.02.2019, 13:38

Mâncărurile pe bază de
carne de porc şi varză, dulce sau murată, sunt des întâlnite în bucătăria
românească. Dacă am realiza un top al acestor mâncăruri, pe primul loc ar
figura, cu siguranţă, sarmalele, o mâncare revendicată de mai multe popoare din
Balcani şi din Europa centrală. Pe locul secund ar fi, probabil, varza à la Cluj. Nimeni nu ştie
de ce se numeşte aşa, însă este unul dintre cele mai gustoase preparate gastronomice întâlnite în Transilvania. Are
aceleaşi ingediente ca şi sarmalele de varză cu carne, însă umplutura este, cum se
spune, la vedere.

Varza trebuie tocată mărunt, însă această mâncare se pregăteşte
ceva mai repede în comparaţie cu sarmalele, pentru că nu mai este nevoie să
răsucim foile de varză în jurul grămăjoarelor de carne tocată. Ar fi greu de
stabilit ce preparat ar urma într-un top al popularităţii, pentru că există
multe alte mâncăruri din varză şi carne, cu denumire de origine. În partea de
sud a României întâlnim varză cu carne muntenească sau varză cu carne ca la
Giurgiu, iar în Transilvania, nu departe de Cluj, s-ar pregăti, conform unei
mai vechi cărţi cu reţete, varză à la Huedin sau, sub o denumire care explică totul,
slănină afumată cu varză ca la Huedin.


Avem nevoie de o varză de un kg … un kg şi
jumătate, pe care o curăţăm, o spălăm şi o tăiem în şase sau opt părţi egale.
Luăm o bucată de slănină sau şuncă afumată, nu mai mare de jumătate de kg şi o
tăiem în felii subţiri pe care le rumenim într-o cratiţă împreună cu una … două cepe tocate mărunt.

În aceeaşi cratiţă
adăugăm doi morcovi, o rădăcină de pătrunjel şi una de păstârnac, toate
legumele fiind tăiate în rondele subţiri, precum şi o ţelină, tăiată cubuleţe.
Stingem acest amestec cu puţină apă, lăsăm să dea în câteva clocote, după care
turnăm totul peste varza aflată deja în cratiţă. Se condimentează cu puţin
piper negru măcinat şi cu un cuişor şi se introduce în cuptor la foc mic,
pentru circa 45 de minute. Se porţionează, se toarnă puţină
smântână deasupra şi se
serveşte caldă cu mămăligă şi cu un ardei iute.

Raci / Sursa foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin
Foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”
Somn la grătar
Secretele bucătăriei românești vineri, 23 august 2024

Preparate din somn

Pentru că are puţine oase, carnea acestuia, file sau tocată, este folosită la prepararea multor mâncăruri.   Cel mai simplu preparat este...

Preparate din somn
Foto: Neha Deshmukh / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 16 august 2024

Mâncăruri cu bame

În pieţele din România pot fi cumpărate bame în stare proaspătă. Acest Bamele pot fi găsite şi în magazine, în stare congelată sau...

Mâncăruri cu bame
Secretele bucătăriei românești vineri, 09 august 2024

Păstrăv la cuptor

Preparatele din păstrăv se găsesc în meniurile multor pensiuni şi restaurante din România, unele dintre ele amenajate chiar în apropierea sau...

Păstrăv la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 02 august 2024

Vinete la cuptor

În perioada verii, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, fiind consumate în special sub formă de salată. Vinetele au pătruns în...

Vinete la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 iulie 2024

Clătite cu dulceaţă de smochine

Mii de clătite vor fi preparate pentru turişti la un festival organizat la sfârşitul acestei săptămâni în staţiunea Moneasa din judeţul...

Clătite cu dulceaţă de smochine
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 iulie 2024

Ardei copţi

Un deliciu gastronomic al verii îl reprezintă ardeii copţi. Aceştia pot fi pregătiţi şi prezentaţi în mai multe variante. Prepararea salatei...

Ardei copţi

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company