Tochitură de somn
Tochitura este o mâncare tradiţională din bucătăria românească, întâlnită în toate regiunile.
Ștefan Baciu, 26.01.2019, 10:56
Tochitura este o mâncare tradiţională din bucătăria românească, întâlnită în toate regiunile. Este preparată din bucăţi de carne de porc, vită, pui sau din organe precum ficat, rinichi, inimă şi splină la care se mai adaugă cârnaţi tăiaţi rondele. Există diferenţe în ceea ce priveşte ingredientele, iar uneori diferenţa este dată şi de adăugarea denumirii de origine. Astfel, întâlnim tochitură moldovenească, tochitură dobrogeană sau tochitură oltenească.
De exemplu, în Moldova, nu regăsim bulionul sau sucul de roşii printre ingredientele folosite, iar în Transilvania, acolo unde este o adevărată cultură gastronomică în ceea ce priveşte preparatele afumate din porc, în compoziţia tochiturii intră şi bucăţi de cârnat afumat. În partea centrală a României se prepară şi aşa-numita “tochitură braşoveană”, la care se folosesc carne şi organe de viţel, cu siguranţă o influenţă a gastronomiei săseşti.
Modul de preparare este asemănător. Bucăţile de carne sunt rumenite într-o tigaie sau într-un ceaun, se adaugă ceapă tăiată solzişori, eventual doi … trei căţei de usturoi, de asemenea tocaţi mărunt, iar apoi se stinge cu apă sau cu puţin vin. Se lasă se fiarbă înăbuşit, iar spre final sunt puse diferite condimente, în funcţie de ingrediente. Se serveşte caldă, şi cu mămăligă deasupra căreia se pune brânză rasă şi un un ou ochi.
În Dobrogea întâlnim, de asemenea, acelaşi preparat însoţit de denumirea de origine, iar în Delta Dunării se prepară, nici nu se putea altfel, tochitură din peşte. În satul Lunca din judeţul Tulcea se pregăteşte tochitură de somn, o specie de peşte fără multe oase. Avem nevoie de un somn de două … trei kg, care se dezosează, după care este tăiat în cubuleţe. Aceste cubuleţe trebuie sărate puţin, tăvălite prin făină şi apoi puse într-o tigaie cu ulei încins.
Se adaugă ceapă tăiată solzişori, puţin cimbru uscat, boia dulce şi pastă de roşii. După ce bucăţile de peşte s-au rumenit puţin, se sting cu un pahar cu vin sau cu puţină apă şi se lasă să fiarbă nu foarte mult, circa un sfert de oră. Tochitura de somn se serveşte împreună cu mămăligă şi cu un pahar de vin alb sec sau demisec, bine răcit.