Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Chiftele

Lets experiment one of the most popular recipes all over Romania, called 'chiftele'

Chiftele
Chiftele

, 03.08.2018, 13:48

Chiftele are ground meat patties, sometimes vegetarian, that are pan fried. When they are larger and oval, a formula favored in Moldavia, they are called parjoale. The name chiftele comes from the Turkish word kofte. However, in Turkey they are made with lamb, mutton, or beef, as opposed to Romania, where they are made generally of pork. Predictably, in the Danube and Danube Delta area they are made of fish.



It is easy to make pork chiftele. Take a kilo of pork, a few slices of stale bread, one egg, one head of garlic, a bunch of fresh parsley and one of fresh dill, finely chopped, flour, salt and pepper to taste, and vegetable oil. Soak the bread in water and squeeze out the excess, then put them through the meat grinder with the cubed pork. Peel and crush the garlic, then knead it together with the meat, the egg, and the fresh herbs, as well as salt and pepper. After the mixture is smooth, form by hand the patties, douse them in flour, then fry in oil at brisk heat. They can be served hot or cold.



There are differences between Romanian regions in this recipe. In Transylvania they use tarragon, with the garlic being replaced by finely chopped onion. They also used shredded potato instead of bread. These can be baked in the oven, covered in sour cream, with chopped tarragon added at the end as a garnish.



Fish chiftele are just as good. Take a kilo of fish file, two or thee onions, a few cloves of garlic, two eggs, flour, salt and pepper to taste. You can add mashed potatoes, or alternatively two slices of soaked bread, and finely chopped dill. The fish and the bread or potato mash are put through the meat grinder. The paste is then kneaded together with the finely chopped onions, the eggs, with salt and pepper. Crush the garlic cloves, kneading in well into the composition, at the same time looking for possible leftover bones. Use a tablespoon to form the patties, and douse them in flour, then fry in oil. Enjoy!

Etichete:
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
(foto: alexbadulescu /pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”
Secretele bucătăriei românești vineri, 23 august 2024

Preparate din somn

Pentru că are puţine oase, carnea acestuia, file sau tocată, este folosită la prepararea multor mâncăruri.   Cel mai simplu preparat este...

Preparate din somn

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company