Dulceaţă de trandafiri
Primele borcane de dulceaţă din acest an se pregătesc în lunile mai şi iunie, atunci când apar şi primele fructe.
Ștefan Baciu, 01.06.2018, 11:24
Primele borcane de dulceaţă
din acest an se pregătesc în lunile mai şi iunie, atunci când apar şi primele
fructe. Se face dulceaţă din căpşuni, din cireşe şi din vişine, însă acum se
poate pregăti şi dulceaţă din flori de soc, de păpădie sau din trandafiri. Din
petalele de trandafiri se obţine şi un oţet, puternic aromatizat, însă din
aceleaşi petale poate fi pregătită o dulceaţă foarte parfumată. Sunt folosite
numai petalele anumitor soiuri de trandafiri, recomandat fiind aşa-numitul
trandafir de Damasc (rosa damascena).
După ce din petale a fost îndepărtată
partea albă dinspre tijă, acestea trebuie spălate şi lăsate la scurs într-o
strecurătoare. Avem nevoie de circa 100 de flori de trandafir, de un kg de
zahăr şi de o lămâie. Fierbem un litru de apă în care am pus zahărul până când
obţinem un sirop, adunând spuma de la suprafaţă. Adăugăm petalele de
trandafiri, lăsând să fiarbă la foc potrivit. Din când în când se adună spuma
care se formează la suprafaţă. Adăugăm zeama de lămâie şi lăsăm la fiert până
când dulceaţa se leagă. Se poate verifica dacă dulceaţa este gata de pus în
borcane, turnând câteva picături într-o farfurie. Dacă nu curge, lipindu-se de
farfurie, atunci se spune că dulceaţa s-a legat.
Dulceaţa trebuie turnată
apoi în borcane cu filet. După ce s-au răcit, borcanele pot fi sterilizate fie
punându-le într-un vas cu apă, la fiert, fie într-o tavă în cuptorul rece,
încălzind la foc mic timp de jumătate de oră. Pentru că se obţine o cantitate
foarte mică, dulceaţa de trandafiri poate fi utilizată ca ornament în cupele cu
îngheţată sau chiar în combinaţie cu friptură la tavă.