Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Moldova

Fiecare provincie a României se remarcă prin preparate specifice, unele dintre ele purtând şi denumirea de origine, ca în cazul vinurilor.

Mâncăruri din Moldova
Mâncăruri din Moldova

, 20.04.2018, 11:46

Fiecare provincie a României
se remarcă prin preparate
specifice, unele dintre ele purtând şi denumirea de origine,
ca în cazul vinurilor. În această ediţie deschidem
uşa bucătăriei din
Moldova (provincie situată în estul
României, în exteriorul Carpaţilor Orientali), unde întâlnim multe preparate savuroase. Printre acestea există, aşa cum am menţionat,
preparate care au denumire de origine precum tochitură moldovenească sau sarmale moldoveneşti sau altele care, pur şi simplu, se identifică cu Moldova, precum celebrele plăcinte poale-n brâu sau acele chiftele alungite cărora li se spune pârjoale. Tot în Moldova sunt şi cele mai întinse suprafeţe
cultivate cu viţă de
vie, unele soiuri fiind româneşti. Multe dintre mâncăruri pot fi asociate cu vinurile produse în Moldova, iar dacă ne referim la soiurile româneşti, atunci putem menţiona
Galbena de Odobeşti şi Şarba din zona Vrancei, cel mai mare bazin viticol
al României,
Busuioaca de Bohotin din zona Huşi, Grasa, Feteasca şi Frâncuşa din
podgoriile de la Cotnari, Iaşi.

În comunităţile tradiţionale
din Moldova, dimineaţa sunt servite ouă ochiuri cu jumări şi brânză rasă,
ţinută la păstrare în borcane, iar la prânz, printre preparatele preferate ale
moldovenilor, figurează iahnia de cartofi sau de fasole, varza călită, ciorba
de fasole şi ciorba de găină sau ciorba de potroace, făcută din
măruntaie de pui fierte cu morcov, orez, ceapă şi pătrunjel şi acrită cu borş. În Moldova am
întâlnit borşul cu tocmăgei, tocmăgeii fiind o denumire regională pentru
tăiţeii de casă. Reţeta este destul de simplă. Tăiţeii se pregătesc din făină,
un ou, puţină sare şi apă, amestecându-se până se obţine un aluat vârtos, care
nu se lipeşte de mână. După ce am întins aluatul în foi subţiri, tăiem fâşii şi
le lăsăm să se usuce. Avem nevoie de jumătate de găină, pe care o tăiem în
bucăţi mai mici şi pe care o punem la fiert, îndepărtând spuma care apare la
suprafaţă. Se mai pun la fiert un morcov, o rădăcină de pătrunjel şi alta de
păstârnac, precum şi o ţelină, toate legumele fiind tăiate în bucăţi mici. După
ce a fiert carnea, în oală se pun tăiţeii, turnăm borşul, proporţia fiind două
părţi apă, o parte borş. După ce începe să clocoteasca, presărăm în oală frunze
tocate de leuştean, precum şi sare, după gust. Luăm puţină zeamă şi o amestecăm
cu smântână, separat, într-un castron, după care o turnăm la loc în oală.
Borşul se serveşte imediat.


După ce trecem de felul principal, care
ar putea fi pârjoalele moldoveneşti,
obţinute din carne tocată de porc, de vită sau în amestec, ajungem la desert, la faimoasele plăcinte
poale-n brâu. Acestea se pregătesc din aluat dospit, care, după ce este transformat
într-o foaie cu ajutorul sucitorului, este porţionat în pătrate cu latura de
circa 15 cm. Pe aceste pătrate de aluat este pusă umplutura de brânză dulce şi stafide, după care
colţurile sunt aduse spre centru, de unde şi asemănarea cu o femeie care îşi
ridică poalele sau, dacă vreţi, îşi pune poalele în brâu atunci când spală rufe
la râu.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company