Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate din miel

După ce v-am prezentat modul de prepararea drobului de miel, un preparat tradiţional pentru masa de Paşte, precum şi modul de prepararea stufatului de miel, în această ediţie vă propunem preparate din miel şi spanac.

Preparate din miel
Preparate din miel

, 14.04.2018, 12:37

După ce v-am prezentat preparate tradiţionale pentru masa de Paşte, în această ediţie vă propunem preparate din miel şi spanac. Spanacul este o garnitură recomandată pentru friptura de miel la tavă, dar la fel de gustos este şi spanacul gătit împreună cu carne de miel. Avem nevoie de un kg de carne de miel, de două kg de spanac, de o ceapă, de o lămâie, o căpăţână de usturoi, de bulion, piper şi sare. După ce a fost curăţat şi spălat, spanacul trebie opărit şi mărunţit. Într-un vas în care am pus puţin ulei, înmuiem ceapa, tocată mărunt, adăugăm bucăţile de carne de miel şi turnăm apoi una … două căni cu apă, lăsând să fiarbă înăbuşit. După ce a fiert carnea de miel, se adaugă usturoiul, curăţat şi pisat, două linguri de bulion şi puţin piper măcinat, precum şi spanacul şi se mai lasă la fiert circa 20 de minute, adăugând la final sare, după gust şi zeamă de lămâie. Mâncarea se serveşte caldă.



Un alt preparat este cotletul de miel umplut cu spanac. Avem nevoie de cantităţi egale de carne de miel şi de spanac, de puţin ulei, de piper măcinat, cimbru şi sare. Spanacul trebuie fiert şi transformat în piure. Cotletul de miel, curăţat de grăsime şi de pieliţe, trebuie porţionat şi apoi bătut cu ciocanul de şniţele, astfel încât bucăţile de carne să devină subţiri şi late. Le dăm cu piper, cimbru şi sare, iar în mijloc punem câte o lingură de spanac, după care le rulăm. Punem apoi rulourile într-o tavă unsă cu ulei şi le lăsăm în cuptor la foc mic până când se rumenesc. Periodic le stropim cu sosul care se lasă în tavă.



Mielul poate fi pregătit şi în aer liber. Dacă doriţi să îl pregătiţi la iarbă verde, profitând de vremea din ce în ce mai caldă, puteţi încerca o friptură haiducească de miel. Trebuie să vă înarmaţi însă cu multă răbdare deoarece durează destul de mult prepararea acestuia. Mai întâi trebuie improvizat un cuptor, săpând o groapă puţin mai mare decât mielul care urmează a fi pregătit. În acea groapă se face un foc cu lemne pentru a obţine jar. Mielul trebuie să aibă circa 10 kilograme, să fie întreg, eviscerat, dar cu blana pe el. După ce a fost bine spălat în interior, se sărează, iar în interior se introduc circa 10 cepe tăiate felii şi cimbru, după care blana mielului trebuie cusută. Apoi, blana este unsă cu un strat de lut, iar în continuare mielul trebuie pus în groapă, învelit în jar şi apoi acoperit cu pământ. Mielul se va coace lent în jar, iar după 3 … 4 ore este tocmai bun pentru a fi servit, desigur, alături de un pahar cu vin.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company