Mâncăruri cu praz
Pe măsură ce vremea se încălzeşte, în pieţe apar tot mai multe legume proaspete folosite în preparate specifice pentru postul Paştelui. Asemănător cu ceapa verde, dar ceva mai mare, prazul este cultivat în special în Oltenia.
Ștefan Baciu, 17.03.2018, 12:03
Pe măsură ce vremea se încălzeşte, în pieţe
apar tot mai multe legume proaspete folosite în preparate specifice pentru
postul Paştelui. Asemănător cu ceapa verde, dar ceva mai mare, prazul (leek -
engleză; poireau – franceză, Lauch sau Porree – germană, porro – italiană) este
cultivat în special în Oltenia (provincie românească cuprinsă între Dunăre,
Carpaţii Meridionali şi râul Olt), ajungând să se identifice cu această
provincie. Unii întreprinzători din această provincie istorică au creat şi
atestat produse precum caşcaval oltenesc cu praz şi telemea oltenească cu praz.
Înainte de a vă prezenta câteva reţete în care prazul este vedetă, să menţionăm
că este folosit nu numai în bucătărie, ci şi în expresii ale limbii române
precum a mânca praz, echivalentă cu a spune minciuni şi adio şi-un praz
verde atunci când este exprimată indiferenţa cuiva faţă de cineva, obiect sau
situaţie.
Prazul este
folosit la multe mâncăruri, cea mai populară fiind o mâncare cu praz, măsline
şi sos tomat. Din combinarea prazului cu mai multe rădăcinoase, precum morcov,
telină şi păstârnac, se poate obţine supă, iar dacă folosim doar cartofi şi
puţin unt, atunci se poate obţine chiar o supă-cremă de praz. În continuare vă
prezentăm modul de preparare a ciorbei olteneşti de praz cu zeamă de varză.
Avem neoie de 3 fire de praz, de două roşii sau o conservă cu cuburi de roşii,
de un morcov, o rădăcină de pătrunjel cu frunze, de 200 de grame de fidea şi de un litru de zeamă de varză.
Prazul trebuie tocat şi călit în puţin ulei. Dăm morvocul şi pătrunjelul pe
răzătoare şi le călim împreună cu prazul. Stingem cu sucul de roşii din conservă şi punem legumele călite la
fiert într-un vas în acre adăugăm doi litri de apă şi unul de zeamă de varză.
După ce zarzavatul este fiert, adăugăm şi fideaua şi mai lăsăm 20 de minute,
iar la final presărăm frunze tocate de pătrunjel.
Un
preparat atrăgător este prazul umplut cu orez sau ciuperci. Avem nevoie de
câteva fire de praz, pe care le tăiem în bucăţi cu o lungime de câţiva
centimetri. Le opărim, după care scoatem partea din interior, lăsând cele două
inele de la exterior. Tocăm miezul firelor de praz şi călim uşor în ulei
împreună cu câteva ciuperci tocate mărunt. Umplem cilindrii de praz cu această
tocătură şi îi punem într-un vas în care turnăm apă şi suc de roşii şi îi lăsăm
la fiert pentru circa 10 minute, după care introducem vasul la cuptor. Înainte
de fi servit, presărăm frunze tocate de pătrunjel.