Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate de Anul Nou

Unii români petrec Revelionul pe stradă, urmărind spectacolele din locurile publice şi focurile de artificii, alții combină distracția din oraș cu o cină festivă, însă există și tradiționaliști care preferă o cină prelungită până spre dimineață.

Preparate de Anul Nou
Preparate de Anul Nou

, 29.12.2017, 11:57


Unii români petrec Revelionul pe
stradă, urmărind spectacolele din locurile publice şi focurile de artificii,
alții combină distracția din oraș cu o cină festivă, însă există și
tradiționaliști care preferă o cină prelungită până spre dimineață, uneori
chiar acasă alături de rude sau de prieteni. Pe lângă bradul de Crăciun,
locuinţa este decorată cu crenguţe de vâsc, o plantă parazită despre care se
spune că aduce noroc. Masa festivă de Revelion începe după ora 21, iar
musafirii sunt îmbiaţi cu diverse aperitive precum ouă umplute, salată boeuf,
brânzeturi, preparate din carne de porc, precum şi piftie.


Dintre rețetele aperitivelor, ne
oprim la cea a ouălor umplute, fie cu pateu de ficat, fie cu brânză, fie cu
pește. Avem nevoie de 10 ouă pe care le punem la fiert timp de 10 minute până
devin tari. Le curățăm de coajă, apoi le tăiem pe lung în jumătăți, după care
desprindem gălbenușurile pe care le păstrăm pentru umplutură. Gălbenușurile
sunt amestecate cu pateu de ficat, cu o lingură de muștar, cu puțin piper și cu
sare după gust până când obținem o pastă omogenă cu care vom umple jumătățile
de ou. Punem apoi un strat subțire de maioneză, iar ouăle, deja umplute, mai
trebuie ornate, fie cu o felie subțire de gogoșar murat, fie cu o furnză de
pătrunjel, fie cu cu un rondel dintr-o măslină. Pateul de ficat poate fi
înlocuit cu pește afumat sau cu brânză de burduf.


După aperitive, pe masa festivă de Revelion se vor afla felurile
principale de mâncare precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din carne de porc
cu garnitură de varză călită. Există și varianta fripturii de curcan,
împrumutată probabil din lumea anglo-saxonă, dar adaptată gastronomiei locale.
Curcanul trebuie gătit întreg, în cuptor, timp de 2 … 3 ore, în funcție de
dimensiunea acestuia. Inițial trebuie dat cu undelemn și condimentat cu piper,
iar după ce a fost băgat la cuptor trebuie uns periodic cu grăsimea pe care o
lasă în tavă și stropit cu vinars. Cu o jumătate de oră înainte de a-l scoate
din cuptor, focul trebuie dat mai iute, iar curcanul trebuie uns mai des pentru
a face o crustă crocantă. Am întâlnit și o variantă ardelenească de preparare a
curcanului. După ce ete dat cu piper, cu boia și cu sare, curcanul trebuie uns
cu untură, iar apoi învelit cu frunze de varză acră. Este pus apoi într-un vas
cu puțină untură încinsă și băgat la cuptor. Se coace la foc domol 2 … 3 ore,
în funcție de dimensiunea lui, după care, spre sfârșit, foile de varză sunt
îndepărtate, iar curcanul trebuie lăsat la rumenit în cuptor cel puțin un sfert
de oră.

Cozonacul şi plăcinta cu
răvaşe reprezintă, de obicei, desertul mesei de Revelion. Plăcinta cu răvaşe este cu brânză dulce şi
cu stafide, dar în interior se află şi bileţele pe care sunt scrise diferite
mesaje. Fiecare mesean care va servi această plăcintă va descoperi o predicţie
pentru anul care vine sau un amănunt care îl caracterizează.

Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company