Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Dobrogea

Provincie situată între Dunăre şi Marea Neagră, Dobrogea are o gastronomie cu puternice influenţe orientale datorită minorităţii turco-tătare.

Mâncăruri din Dobrogea
Mâncăruri din Dobrogea

, 16.09.2017, 13:26

Provincie situată între Dunăre şi Marea Neagră, Dobrogea are o gastronomie cu puternice influenţe orientale datorită minorităţii turco-tătare. Bucătăria dobrogeană se bazează pe peşte şi pe carnea de oaie, însă nu exclude carnea de pasăre, de vacă şi de porc. Preparatele de bază sunt însoţite de garnituri de orez sau de legume. Produse din lapte de oaie precum iaurt sau telemea sunt folosite de asemenea pentru pregătirea altor mâncăruri. Gastronomia Dobrogei este influenţată însă şi de alte comunităţi etnice precum cele ale grecilor sau ruşilor lipoveni, aflaţi în partea de nord a Dobrogei, în satele Deltei Dunării.



Ciorbele pescăreşti, peştele marinat, saramura de peşte, pilaful dobrogean, salatele dobrogene, cârnaţii de oaie, mielul la proţap sunt specifice acestei provincii, unde întâlnim însă preparate care poartă marca minorităţii turco-tătare: chebap, cârnaţii uscaţi precum ghiudem şi babic, musacaua dobrogeană sau garniturile de orez. Există, de asemenea, deserturi specifice Dobrogei, plăcinte cu brânză, stafide şi tot aici întâlnim celebrele baclavale şi sarailii, specialităţi ale comunităţii turce şi tătare.



Deşi la prepararea ei sunt folosite legume precum roşiile, ardeiul gras, ceapa şi castraveţii, salata dobrogeană are un aspect diferit faţă de alte salate. La pregătirea ei se mai folosesc două ouă fierte, măsline, smântână, telemea de oaie, zeamă de lămâie şi puţin cimbru. Roşiile sunt tăiate în bucăţi potrivite, castraveţii în felii subţiri, ardeiul gras în fâşii subţiri, iar ceapa solzişori, iar toate aceste legume sunt amestecate. Pot fi adăugate şi frunze de salată, tăiate mărunt. Separat, se face un sos, amestecând gălbenuşurile fierte cu puţină smântână, cu albuşurile tocate mărunt şi cu măsline mărunţite. Se adaugă puţină zeamă de lămâie şi cimbru măcinat şi se omogenizează. Acest sos este amestecat apoi cu legumele deja pregătite, iar deasupra se pune telemea de oaie, dată prin răzătoare. Se poate consuma ca atare sau în combinaţie cu carne pe grătar.



Un desert specific îl reprezintă gogoşile simple numite nalangâte”. Se prepară din iaurt sau din lapte prins, cu făină, ouă, zahăr, coajă sau esenţa de lămâie şi puţin bicarbonat de sodiu. Prepararea este simplă. Într-un castron se amestecă ouăle cu zahărul şi cu iaurtul sau cu lapte prins. Se adaugă făină, puţin câte puţin, amestecându-se mereu pentru a nu face cocoloaşe până când compoziţia capătă consistenţa smântânii. Se adaugă şi bicarbonatul de sodiu stin în puţină apă sau puţin praf de copt. Pentru aromă adăugăm coajă sau esenţă de de lămâie, precum şi puţină esenţă de vanilie. Din acest aluat moale se ia cu o lingură şi se pune la prăjit în ulei încins. Având forma unei turte, aceste gogoşi trebuie prăjite pe ambele părţi după care s escot pe un platou şi se pudrează cu zahăr. Se servesc calde.

Foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”
Somn la grătar
Secretele bucătăriei românești vineri, 23 august 2024

Preparate din somn

Pentru că are puţine oase, carnea acestuia, file sau tocată, este folosită la prepararea multor mâncăruri.   Cel mai simplu preparat este...

Preparate din somn
Foto: Neha Deshmukh / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 16 august 2024

Mâncăruri cu bame

În pieţele din România pot fi cumpărate bame în stare proaspătă. Acest Bamele pot fi găsite şi în magazine, în stare congelată sau...

Mâncăruri cu bame
Păstrăv / Foto: Masaaki Komori / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 09 august 2024

Păstrăv la cuptor

Preparatele din păstrăv se găsesc în meniurile multor pensiuni şi restaurante din România, unele dintre ele amenajate chiar în apropierea sau...

Păstrăv la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 02 august 2024

Vinete la cuptor

În perioada verii, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, fiind consumate în special sub formă de salată. Vinetele au pătruns în...

Vinete la cuptor
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 iulie 2024

Clătite cu dulceaţă de smochine

Mii de clătite vor fi preparate pentru turişti la un festival organizat la sfârşitul acestei săptămâni în staţiunea Moneasa din judeţul...

Clătite cu dulceaţă de smochine
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 iulie 2024

Ardei copţi

Un deliciu gastronomic al verii îl reprezintă ardeii copţi. Aceştia pot fi pregătiţi şi prezentaţi în mai multe variante. Prepararea salatei...

Ardei copţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 iulie 2024

Calcan la cuptor

De asemenea, lacurile şi canalele deltei au o incredibilă claritate a apei care permite vizitatorilor să observe plantele subacvatice şi...

Calcan la cuptor

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company