Mâncăruri din Dobrogea
Provincie situată între Dunăre şi Marea Neagră, Dobrogea are o gastronomie cu puternice influenţe orientale datorită minorităţii turco-tătare.
Ștefan Baciu, 16.09.2017, 13:26
Provincie situată între Dunăre şi Marea Neagră, Dobrogea are o gastronomie cu puternice influenţe orientale datorită minorităţii turco-tătare. Bucătăria dobrogeană se bazează pe peşte şi pe carnea de oaie, însă nu exclude carnea de pasăre, de vacă şi de porc. Preparatele de bază sunt însoţite de garnituri de orez sau de legume. Produse din lapte de oaie precum iaurt sau telemea sunt folosite de asemenea pentru pregătirea altor mâncăruri. Gastronomia Dobrogei este influenţată însă şi de alte comunităţi etnice precum cele ale grecilor sau ruşilor lipoveni, aflaţi în partea de nord a Dobrogei, în satele Deltei Dunării.
Ciorbele pescăreşti, peştele marinat, saramura de peşte, pilaful dobrogean, salatele dobrogene, cârnaţii de oaie, mielul la proţap sunt specifice acestei provincii, unde întâlnim însă preparate care poartă marca minorităţii turco-tătare: chebap, cârnaţii uscaţi precum ghiudem şi babic, musacaua dobrogeană sau garniturile de orez. Există, de asemenea, deserturi specifice Dobrogei, plăcinte cu brânză, stafide şi tot aici întâlnim celebrele baclavale şi sarailii, specialităţi ale comunităţii turce şi tătare.
Deşi la prepararea ei sunt folosite legume precum roşiile, ardeiul gras, ceapa şi castraveţii, salata dobrogeană are un aspect diferit faţă de alte salate. La pregătirea ei se mai folosesc două ouă fierte, măsline, smântână, telemea de oaie, zeamă de lămâie şi puţin cimbru. Roşiile sunt tăiate în bucăţi potrivite, castraveţii în felii subţiri, ardeiul gras în fâşii subţiri, iar ceapa solzişori, iar toate aceste legume sunt amestecate. Pot fi adăugate şi frunze de salată, tăiate mărunt. Separat, se face un sos, amestecând gălbenuşurile fierte cu puţină smântână, cu albuşurile tocate mărunt şi cu măsline mărunţite. Se adaugă puţină zeamă de lămâie şi cimbru măcinat şi se omogenizează. Acest sos este amestecat apoi cu legumele deja pregătite, iar deasupra se pune telemea de oaie, dată prin răzătoare. Se poate consuma ca atare sau în combinaţie cu carne pe grătar.
Un desert specific îl reprezintă gogoşile simple numite nalangâte”. Se prepară din iaurt sau din lapte prins, cu făină, ouă, zahăr, coajă sau esenţa de lămâie şi puţin bicarbonat de sodiu. Prepararea este simplă. Într-un castron se amestecă ouăle cu zahărul şi cu iaurtul sau cu lapte prins. Se adaugă făină, puţin câte puţin, amestecându-se mereu pentru a nu face cocoloaşe până când compoziţia capătă consistenţa smântânii. Se adaugă şi bicarbonatul de sodiu stin în puţină apă sau puţin praf de copt. Pentru aromă adăugăm coajă sau esenţă de de lămâie, precum şi puţină esenţă de vanilie. Din acest aluat moale se ia cu o lingură şi se pune la prăjit în ulei încins. Având forma unei turte, aceste gogoşi trebuie prăjite pe ambele părţi după care s escot pe un platou şi se pudrează cu zahăr. Se servesc calde.