Gulaş de concurs
Gulaşul este o mâncare de origine maghiară pe care o întâlnim în Transilvania în special în Transilvania, dar şi în Slovacia, Serbia şi Italia.
Ștefan Baciu, 08.07.2017, 12:14
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a devenit, la sfârşitul săptămânii trecute, locul unei competiţii gastronomice. La concursul de gătit gulaş s-au înscris 5 familii care şi-au arătat priceperea în pregătirea acestei măncări aflată în zestrea gastronomică a Transilvaniei, câştigătorii urmând să participe la cel mai mare festival de gătit gulaş din lume, organizat în Ungaria. Circa 500 de litri de gulaş au fost gătiţi în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. De menţionat că ingredientele au fost furnizate de un producător bio şi de fermieri din zonă. Concursul de gătit de la Sibiu se alătură unor festivaluri cu tematică de gastronomie care au şi rolul de a promova o destinaţie turistică.
Gulaşul este o mâncare de origine maghiară pe care o întâlnim în Transilvania în special în Transilvania, dar şi în Slovacia, Serbia şi Italia. La gulaş se pune în general carne de porc sau de vită, ceapă, morcovi, ardei, pătrunjel, precum şi condimente ca piper, boia şi chimen. Gulaşul este o combinaţie între supă şi tocăniţă. Dacă adăugăm pe lista ingredientelor cartofii sau mici găluşte din făină atunci gulaşul poate căpăta consistenţa unei tocăniţe şi poate fi considerat felul principal.
Pentru a pregăti gulaş, avem nevoie de un kg de carne de porc pe care o tăiem în bucăţi mici. Carnea se rumeneşte în ulei încins sau, pentru a respecta tradiţia, în untură după care se scoate într-un castron. În acelaşi ulei se călesc câteva cepe tocate mărunt, doi morcovi daţi pe răzătoare, un ardei gras, tăiat mărunt, preum şi câtiva căţei de usturoi. După ce legumele s-au călit, punem la loc carnea în vas şi o înăbuşim, turnând una, două căni de apă şi se lasă la foc mediu spre mic circa 45 de minute. Spre final, pentru a obţine acea culoare roşiatică, adăugăm boia de ardei dulce, suc de roşii sau pastă de tomate, piper măcinat, cimbru, piper măcinat, iar în cazul în care vrem să obţinem o mncare mai condimentată, un ardei iute, tocat mărunt. Se sărează după gust.
În cazul în care dorim să obţinem o mâncare mai consistentă, înainte de a pune condimentele, putem adăuga cartofi, tăiaţi în cubuleţe, sau mici găluşte din aluat care se ţin la fiert circa 20 de minute. Gulaşul se serveşte cald, alături de un pahar de vin roşu, demisec.