Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri cu cartofi

În perioada iernii, varza murată, fasolea boabe şi cartofii sunt ceva mai prezente în mâncărurile bucătăriei româneşti, aceasta, desigur, în lipsa altor legume proaspete.

Mâncăruri cu cartofi
Mâncăruri cu cartofi

, 21.01.2017, 14:01

În perioada iernii, varza murată, fasolea boabe şi cartofii sunt ceva mai prezente în mâncărurile bucătăriei româneşti, aceasta, desigur, în lipsa altor legume proaspete. Cartoful este baza mai multor mâncăruri. Cartofii pot fi copţi în cuptor şi serviţi cu unt sau fierţi şi transformaţi în piure. O altă mâncare din cartofi, potrivită pentru sezonul rece, când nu se găsesc foarte multe legume proaspete este musacaua de cartofi.



Una dintre cele mai simple mâncăruri este iahnia de cartofi, pentru care avem nevoie de un kg de cartofi, 2-3 cepe, pătrunjel verde, bulion, ulei şi sare. Cartofii, de mărime potrivită, sunt curăţaţi de coajă, spălaţi şi apoi tăiaţi în bucăţi de mărime potrivită. Ceapa este tăiată solzişori şi călită uşor în ulei, într-o cratiţă. Tot în acea cratiţă sunt adăugaţi cartofii şi apă atât cât să fiarbă, la foc potrivit. La final se adaugă o lingură de bulion, pătrunjel verde tocat mărunt şi sare, după gust. Când se iau cartofii de pe foc trebuie să fie suficientă apă în cratiţă, deoarece sosul este absorbit foarte repede de cartofi.



O altă garnitură din cartofi o întâlnim sub denumirea de cartofi ţărăneşti”. În cazul în care aveţi invitaţi la masă puteţi obţine 10 porţii de cartofi ţărăneşti folosind circa 2 kg de cartofi, 2…3 cepe mari, 200 de grame de brânză telemea rasă sau caşcaval, lapte sau smântână şi două ouă. Cartofii trebuie puşi la fiert, în coajă, într-un vas cu apă şi sare, după care aceştia sunt curăţaţi de coajă şi tăiaţi în felii subţiri. Ceapa, tocată mărunt, trebuie călită uşor în ulei. Putem îmbunătăţi reţeta, adăugând şuncă sau costiţă de porc, circa 200 de grame, pe care o tăiem în bucăţi mici, pe care, de asemenea, le rumenim uşor în ulei.



Pentru următoarea operaţiune avem nevoie de o cratiţă mai întinsă, o tavă mai adâncă sau un vas din sticlă termorezistentă în care punem straturi succesive de cartofi şi de amestec de ceapă şi costiţă sau şuncă. Între straturi se presară brânza rasă sau caşcaval ras. Deasupra, peste ultimul strat care trebuie să fie din cartofi, se toarnă smântâna şi ouăle bătute. Vasul cu această compoziţie se ţine în cuptor timp de 30 de minute, la foc potrivit. Când este gata, se porţionează cu paleta în farfurii şi se serveşte fierbinte, alături de preparate la grătar.



O reţetă similară este cea care conţine câţiva căţei de usturoi şi mărar. În acest caz, usturoiul trebuie pisat şi amestecat cu şunca sau costiţa uşor rumenită în ulei, la fel ca şi mărarul care trebuie tocat mărunt.

Sarmale în foi de vază (foto: ulleo / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 noiembrie 2024

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la...

Varză murată
Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company