Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ghiveci cu legume de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acel fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume ghiveci.

Ghiveci cu legume de toamnă
Ghiveci cu legume de toamnă

, 05.11.2016, 09:30


În România întâlnim mai multe moduri
de a pregăti acel fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre
legumele toamnei şi anume ghiveci. Să precizăm că acest cuvânt, ghiveci, este
folosit în vorbirea curentă nu doar în sens gastronomic, ci şi pentru a exprima
o situaţie nedefinită, cu multe elemente disparate sau pentru a spune cuiva că
a făcut un lucru prost, expresia folosită fiind ai făcut un ghiveci!.


În mod obişnuit, la ghiveci se pun
cartofi, ceapă, varză, morcovi, conopidă, ţelină şi ardei gras. Pentru a obţine
8 -10 porţii, avem nevoie de un kg de cartofi, jumătate de kg de morcovi, o
varză albă mică sau o conopidă, de vreo jumătate de kg, o ţelină, 5 cepe de
mărime potrivită, câţiva căţei de usturoi, ulei, bulion sau suc de roşii, sare,
piper. Tăiem în cubuleţe cartofii şi ţelina, tăiem în rondele morcovii, tăiem
în felii subţiri ceapa şi mărunţim conopida şi varza. Ceapa trebuie călită uşor
în ulei, apoi transferată într-o cratiţă cu apă, unde adăugăm, pe rând,
celelalte legume. Când legumele sunt fierte, adăugăm o lingură de bulion şi
usturoiul tocat mărunt şi apoi lăsăm compoziţia pentru jumătate de oră în
cuptor, la foc mic. De menţionat este faptul că nu trebuie să amestecăm
legumele în vas deoarece, fiind fierte, acestea se pot sfărâma. În final,
adăugăm sare şi eventual piper după gust. Se consumă imediat, după ce se
presară frunze proaspete de ţelină şi pătrunjel, tăiate mărunt. La aceste
legume poate fi adăugată şi carne de pui sau de porc. În acest caz, la început
punem în vas la fiert carnea, tăiată cubuleţe, pe care o spumăm, după care
urmăm etapele pe care deja le-am prezentat.


În Oltenia există un ghiveci de …
mămăligă, în mod tradiţional făcut în ceaun, la vreme de toamnă. Nu se folosesc
cartofii, însă în reţetă apar vinetele, dovleceii, roşiile, ciupercile şi fasolea verde, precum
şi smântâna şi două ouă. Trebuie pregătită o mămăligă, din care luăm ca să
întindem un strat pe fundul unui ceaun uns cu puţin ulei. Peste acest strat
punem roşiile, făcute cubuleţe, ciupercile mărunţite şi ardeiul gras, tăiat
suviţe. Batem cele două ouă, le amestecăm cu smântâna, cu puţin cimbru, cu
piper negru măcinat şi cu puţină sare şi turnăm o parte peste legumele aflate
în ceaun. Întindem un nou strat de mămăligă peste care punem vinetele,
conopida, dovleceii şi varza, toate mărunţite, după care turnăm din nou
smântână amestecată cu ou. Întindem un nou strat de mămăligă peste care punem fasole
păstăi, roşii, tăiate cubuleţe şi puţin usturoi, tocat mărunt. Întindem un alt
strat de mămăligă, ultimul, peste care punem telemea de oaie, dată pe răzătoare
sau caşcaval peste care se toarnă restul de smântână cu ou. Dacă în loc de
ceaun am folosit o cratiţă, atunci o putem lăsa în cuptor, la foc mic, pentru
circa jumătate de oră. Chiar că am făcut nu ghiveci, nu-i aşa?

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company