Ghiveci cu legume de toamnă
În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acel fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume ghiveci.
Ștefan Baciu, 05.11.2016, 09:30
În România întâlnim mai multe moduri
de a pregăti acel fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre
legumele toamnei şi anume ghiveci. Să precizăm că acest cuvânt, ghiveci, este
folosit în vorbirea curentă nu doar în sens gastronomic, ci şi pentru a exprima
o situaţie nedefinită, cu multe elemente disparate sau pentru a spune cuiva că
a făcut un lucru prost, expresia folosită fiind ai făcut un ghiveci!.
În mod obişnuit, la ghiveci se pun
cartofi, ceapă, varză, morcovi, conopidă, ţelină şi ardei gras. Pentru a obţine
8 -10 porţii, avem nevoie de un kg de cartofi, jumătate de kg de morcovi, o
varză albă mică sau o conopidă, de vreo jumătate de kg, o ţelină, 5 cepe de
mărime potrivită, câţiva căţei de usturoi, ulei, bulion sau suc de roşii, sare,
piper. Tăiem în cubuleţe cartofii şi ţelina, tăiem în rondele morcovii, tăiem
în felii subţiri ceapa şi mărunţim conopida şi varza. Ceapa trebuie călită uşor
în ulei, apoi transferată într-o cratiţă cu apă, unde adăugăm, pe rând,
celelalte legume. Când legumele sunt fierte, adăugăm o lingură de bulion şi
usturoiul tocat mărunt şi apoi lăsăm compoziţia pentru jumătate de oră în
cuptor, la foc mic. De menţionat este faptul că nu trebuie să amestecăm
legumele în vas deoarece, fiind fierte, acestea se pot sfărâma. În final,
adăugăm sare şi eventual piper după gust. Se consumă imediat, după ce se
presară frunze proaspete de ţelină şi pătrunjel, tăiate mărunt. La aceste
legume poate fi adăugată şi carne de pui sau de porc. În acest caz, la început
punem în vas la fiert carnea, tăiată cubuleţe, pe care o spumăm, după care
urmăm etapele pe care deja le-am prezentat.
În Oltenia există un ghiveci de …
mămăligă, în mod tradiţional făcut în ceaun, la vreme de toamnă. Nu se folosesc
cartofii, însă în reţetă apar vinetele, dovleceii, roşiile, ciupercile şi fasolea verde, precum
şi smântâna şi două ouă. Trebuie pregătită o mămăligă, din care luăm ca să
întindem un strat pe fundul unui ceaun uns cu puţin ulei. Peste acest strat
punem roşiile, făcute cubuleţe, ciupercile mărunţite şi ardeiul gras, tăiat
suviţe. Batem cele două ouă, le amestecăm cu smântâna, cu puţin cimbru, cu
piper negru măcinat şi cu puţină sare şi turnăm o parte peste legumele aflate
în ceaun. Întindem un nou strat de mămăligă peste care punem vinetele,
conopida, dovleceii şi varza, toate mărunţite, după care turnăm din nou
smântână amestecată cu ou. Întindem un nou strat de mămăligă peste care punem fasole
păstăi, roşii, tăiate cubuleţe şi puţin usturoi, tocat mărunt. Întindem un alt
strat de mămăligă, ultimul, peste care punem telemea de oaie, dată pe răzătoare
sau caşcaval peste care se toarnă restul de smântână cu ou. Dacă în loc de
ceaun am folosit o cratiţă, atunci o putem lăsa în cuptor, la foc mic, pentru
circa jumătate de oră. Chiar că am făcut nu ghiveci, nu-i aşa?