Zacuscă
Amestec de legume coapte pe plită sau în cuptor şi apoi tocate, zacusca este un excelent aperitiv rece. Se prepară din diferite legume precum vinete, gogoşari, ardei capia, ardei gras, fasole verde sau boabe şi ceapă.
Ștefan Baciu, 22.10.2016, 10:13
Amestec de legume coapte pe plită sau în cuptor şi apoi tocate, zacusca
este un excelent aperitiv rece. Se prepară din diferite legume precum vinete,
gogoşari, ardei capia, ardei gras, fasole verde sau boabe şi ceapă. Există mai
multe variante de zacuscă, din a căror reţete pot lipsi vinetele sau în care
figurează ciupercile sau chiar peştele. Este un preparat pe care îl întâlnim în
spaţiul balcanic, cuvântul zacuscă fiind de origine slavă şi având sensul de
gustare.
În această editie vă
prezentăm două variante de zacuscă. Prima variantă este cea din gogoşari, ardei
capia, roşii şi ceapă, fără a folosi vinete. Avem nevoie de 5 kg de gogoşari şi
de ardei capia, de 2 kg de roşii sau de o sticlă cu suc de roşii, de un kg de
ceapă, de jumătate de litru ulei, de piper negru boabe, de câteva foi de dafin
şi de sare. Gogoşarii şi ardeii capia trebuie puşi la copt pe plită sau pe
tavă, în cuptor. După coacere, le sunt îndepărtate cotoarele şi pieliţele, iar
în continuare pulpa rezultată trebuie lasată la scurs. Tăiată mărunt, ceapa
este călită uşor în ulei într-un vas în care turnăm sucul de roşii. Adăugăm
pulpa de gogoşari şi de ardei capia, pasată sau tocată mărunt, boabele de piper,
cele câteva foi de dafin, puţină sare, turnăm restul de ulei şi omogenizăm.
Conform unor retete, se poate pune şi cimbru uscat şi mărunţit, precum şi
măghiran. Vasul se lasă la foc mic pe aragaz sau, dacă zacusca este suficient
de scăzută, se poate pune în cuptor, de asemenea la foc mic. Se consideră că
zacusca a fiert suficient atunci când uleiul începe să iasă la suprafaţă. În
continuare, zacusca este turnată in borcane cu capac, pe care le lăsăm să se
răcească lent. Pentru o mai bună conservare, aceste borcane trebuie puse
într-un vas cu apă care va fi pus la fiert pentru un sfert de oră sau în tavă,
în cuptorul pe care îl încălzim uşor până când zacusca se încinge şi începe să
se ridice în borcane. Borcanele cu zacuscă sunt lăsate la răcit în cuptor, după
care sunt depozitate într-un spatiu răcoros şi fără lumină. Zacusca se consumă
întinsă pe felii de pâine, dar poate fi folosită şi la gătit, la mâncărurile cu
sos.
A doua reţetă este
asemănătoare, cu diferenţa că adăugăm şi un kg de ciuperci pe care le tocăm
mărunt şi pe care le punem în vas după ce am călit ceapa. Pot fi folosite ghebe
sau ciuperci champignon. În continuare, modul de preparare este asemănător.