Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Brânză de burduf

La începutul toamnei, în multe locuri din România sunt organizate, cu ocazia coborârii oilor de la munte, sărbători câmpeneşti în cursul cărora buna dispoziţie a vizitatorilor este intreţinută de programul de muzică populară şi de preparate tradiţionale.

Brânză de burduf
Brânză de burduf

, 01.10.2016, 09:25

La începutul toamnei, în multe locuri din România sunt organizate, cu ocazia coborârii oilor de la munte, sărbători câmpeneşti în cursul cărora
buna dispoziţie a vizitatorilor este intreţinută de programul
de muzică populară şi de
preparate tradiţionale precum pastrama şi brânzeturile,
acestea fiind, cum se spune, udate cu must şi cu
vin. Un preparat specific este brânza de burduf,
din categoria brânzeturilor sărate, frământate şi lăsate la maturat. Poartă această
denumire de la învelişul în care se
maturează,
burduful fiind confecţionat din două piei de oaie suprapuse, de pe care au fost
îndepărtate firele de lână. Aceste piei sunt cusute pe margine astfel încât să
se obţină un sac, adică burduful, în interiorul căruia să poată fi pusă brânza
la maturat. Acest burduf trebuie perforat din loc în loc pentru a permite
scurgerea eventualului zer din caşul proaspăt.


În mod tradiţional, brânza
de burduf se obţinea în stânile de la munte, din caş de oaie sau dintr-un
amestec de caş de oaie şi caş de vacă. Acest caş era sfârâmat şi amestecat cu
sare, pasta rezultată fiind introdusă în burduf şi lăsată la maturat timp de
două săptămâni. Depozitată într-un loc răcoros, brânza de burduf poate fi păstrată
timp de circa 3 luni. Brânza de burduf are o culoare gălbuie şi, fiind mai
grasă, se taie în felii, ca un caşcaval, fără a se sfărâma şi fără a se lipi de
cuţit. În fabricile de industrializare a laptelui, învelişul tradiţional a fost
înlocuit cu o folie protectoare de plastic. La târgurile cu produse
gastronomice tradiţionale, poate fi întâlnită însă brânza de burduf în înveliş
de coajă de brad, care îi conferă o aromă specifică. O explicaţie cu iz de
legendă este aceea că brânza de burduf în înveliş de coajă de brad putea fi
transportată şi ascunsă mai uşor în vremuri de război.


Brânza de burduf poate
fi consumată ca atare, tăiată în felii şi prezentată pe un platou cu aperitive.
Brânza de burduf poate fi folosită ca umplutură pentru plăcintă sau împreună cu
mămăligă, cârnaţi, şuncă şi ouă, la bulz, un preparat specific românesc. Un
preparat întâlnit în restaurante îl reprezintă buletele de caşcaval. Caşcavalul
poate fi înlocuit cu brânza de burduf. Avem nevoie du un sfert de kg de brânză
de burduf, de un un ou, de câteva linguri de făină şi de puţin praf de copt.
Toate ingredientele trebuie amestecate
şi frământate pănă când se obţine un aluat consistent. Din acest aluat
se formează biluţe care se pun la prăjit, pentru câteva minute, în ulei încins,
până când se rumenesc uşor. Se servesc imediat, ca aperitiv.

Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company