Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri cu mazăre

Originară din Asia, mazărea a fost cultivată de greci şi romani în sudul Europei, răspândindu-se apoi pe tot continentul.

Mâncăruri cu mazăre
Mâncăruri cu mazăre

, 25.06.2016, 10:16

Originară din Asia, mazărea a fost cultivată de greci şi romani în sudul
Europei, răspândindu-se apoi pe tot continentul. Se pare că în spaţiul românesc
mazărea a pătruns în secolul al 17-lea. Pentru că acum poate fi păstrată uşor
fie în conserve, fie sub formă congelată, mazărea este folosită pe tot
parcursul anului pentru pregătirea multor mâncăruri, precum ciorbele de legume
şi ghiveciurile, cu sau fără carne.


Mazărea proaspătă
reprezintă una dintre tentaţiile gastronomice de la sfârşitul
primăverii şi din prima jumătate a verii. Un fin cunoscător al gastronomiei româneşti, Radu Anton
Roman, afirma: Mai degrabă
acompaniament decât solistă, mâncarea de mazăre este o permanenţă a
cratiţei româneşti.


Într-adevăr, mazărea este folosită alături de alte legume fierte şi mărunţite în salata
boeuf. În pofida denumirii franceze, este, de fapt, o
salată de origine germană, amestecată cu maioneză şi inventată în bucătăriile
boierilor din Valahia. Ingredientele acestei salate sunt carne de vită,
cartofi, castraveţi şi gogoşari muraţi, morcovi, maioneză şi, bineînţeles, boabe de mazăre. O mâncare specifică verii şi toamnei este ghiveciul, în care se pun boabe de mazăre alături de
cartofi, ceapă, varză, morcovi, fasole pastăi, usturoi, dovlecei, rădăcină de ţelină, de
pătrunjel sau de păstârnac.

În această perioadă, un
popular fel de mâncare în bucătăria românească este mazărea cu carne, fie ea de
pasăre, de porc sau de vită. De obicei se pun 2 kg la mazăre păstăi la jumătate
de kg de carne de porc sau de vită sau la un kg de carne de pasăre, piept sau
pulpe. Ne mai trebuie suc de roşii, bulion sau două roşii foarte coapte, două
cepe mari şi o legătură de mărar. Dacă mazărea este abia culeasă, atunci şi
tecile sunt mai cărnoase, iar unele gospodine păstrează în mâncare şi câteva
dintre ele. La început punem la fiert carnea şi o spumăm uşor. Dacă folosim
carne de porc sau de vită, trebuie să o tăiem în cubuleţe, înainte de a o pune
la fiert. Există şi varianta de a prăji carnea uşor în ulei, alături de ceapa
pe care în prealabil am tocat-o, după care turnăm nişte apă şi o lăsăm să fiarbă
la foc mic, însă mâncarea va ieşi ceva mai grasă. Scoatem carnea de pe oase şi
în acelaşi vas adăugăm atât carnea mărunţită, cât şi mazărea boabe, ceapa tăiată
solzişori şi lăsăm să fiarbă la foc mic circa 30 de minute. Spre final adăugăm
suc de roşii, bulion sau roşiile tocate mărunt, sărăm după gust, însă, înainte
de a lua vasul de pe foc, punem şi mărarul tocat mărunt, care va da un gust
deosebit.

Sarmale în foi de vază (foto: ulleo / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 noiembrie 2024

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la...

Varză murată
Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company