Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Dobrogea

Provincie situată între Dunăre şi Marea Neagră, Dobrogea are o gastronomie cu puternice influenţe orientale datorită minorităţii turco-tătare.

Mâncăruri din Dobrogea
Mâncăruri din Dobrogea

, 14.05.2016, 10:04

Provincie situată între Dunăre şi Marea Neagră,
Dobrogea are o gastronomie cu puternice influenţe orientale datorită
minorităţii turco-tătare. Bucătăria dobrogeană se bazează pe peşte şi pe carnea
de oaie, însă nu exclude carnea de pasăre, de vacă şi de porc. Preparatele de
bază sunt însoţite de garnituri de orez sau de legume. Produse din lapte de
oaie precum iaurt sau telemea sunt folosite de asemenea pentru pregătirea altor
mâncăruri. Gastronomia Dobrogei este influenţată însă şi de alte comunităti
etnice precum cele ale grecilor sau ruşilor lipoveni, ultimii răspândiţi prin
Delta Dunării. Dintre mâncărurile specifice Doborgei pot fi menţionate ciorbele
pescăreşti, peştele marinat, saramura de peşte, pilaful dobrogean, salatele
dobrogene, cârnaţii de oaie, mielul la proţap, dar şi preparate care poartă
marca minorităţii turco-tătare: chebap, cârnaţii uscaţi precum ghiudem şi
babic, musacaua dobrogeană sau garniturile de orez. Să nu uităm şi de
deserturile specifice Dobrogei, cu stafide sau cu rahat şi nici de celebrele
baclavale şi sarailii.


Pilaful dobrogean din măruntaie de miel este un
preparat specific Dobrogei, în alte regiuni ale României măruntaiele de miel
fiind înlocuite cu pipote şi inimi de pui. Pentru prepararea pilafului
dobrogean avem nevoie de circa jumătate de kg de ficat, rinichi şi intestine de
miel, de circa un sfert de kg de orez, de două cepe, un morcov şi, dacă este posibil,
de două roşii şi un ardei gras. Măruntaiele de miel trebuie opărite şi apoi
puse la fiert alături de morcov. Separat se căleşte uşor ceapa tocată mărunt,
impreună cu orezul, spălat în prealabil în două .. trei ape. Ceapa şi orezul
sunt puse apoi la fiert într-un vas, pentru circa 20 de minute, împreună cu
măruntaiele de miel şi cu morcovul, toate fiind tocate mărunt. Dacă folosim
roşii şi ardei gras, atunci şi aceste legume trebuie tocate înainte de a fi
puse la fiert împreună cu orezul. Spre final, se condimentează cu piper şi
ienibahar şi se adugă sare după gust.


Vă mai propunem un alt
preparat specific Dobrogei, frigăruile cu carne de berbec. Avem nevoie de un kg
de pulpă de berbec, de câteva cepe, de piper şi de cimbru măcinat şi de puţin
vin. Se taie carnea în felii subţiri, se sărează puţin şi se lasă pentru câteva
ore într-un baiţ, adică un amestec de vin, cimbru şi piper. După aceea, se
înfig bucăţile de carne în ţepuşe de lemn sau din oţel inox, punând între ele
foi de ceapă. Frigăruile se pun apoi pe grătar şi se rotesc pentru a fi
pătrunse uniform de dogoare.

Sarmale în foi de vază (foto: ulleo / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 noiembrie 2024

Varză murată

Vremea rece, cu ploi, cu lapoviţă şi chiar şi cu puţină zăpadă căzută în munţi este un semn că a venit momentul pentru a pune varza la...

Varză murată
Foto: Mariana Chiriță/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 noiembrie 2024

Preparate cu brânză de burduf

Unul dintre produsele tradiţionale ale crescătoirior de oi este brânza de burduf. Face parte din categoria brânzeturilor sărate, frământate...

Preparate cu brânză de burduf
Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company