Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din ciuperci

Pentru astăzi ne-am propus să vă prezentăm câteva dintre mâncărurile din ciuperci pe care le puteţi întâlni în România.

Mâncăruri din ciuperci
Mâncăruri din ciuperci

, 26.03.2016, 10:15

Pentru astăzi ne-am propus să vă prezentăm
câteva dintre mâncărurile din ciuperci pe care le puteţi întâlni în România. În
multe dintre zonele României, în special acolo unde pot fi recoltate din
pădure, ciupercile sunt utilizate direct pentru mâncăruri sau sunt conservate,
de obicei în oţet, fiind servite drept salate.

Una
dintre cele mai răspândite reţete de mâncare de ciuperci necesită următoarele
ingrediente: 1 kg de ciuperci, unt sau ulei, 3 cepe de mărime mijlocie, sare,
mărar sau pătrunjel verde. Ciupercile sunt curăţate, spălate şi tăiate felii
subţiri, la fel ca şi ceapa. Apoi ciupercile sunt puse la foc potrivit, într-un
vas cu ulei sau cu unt. Sunt adaugate apoi ceapa şi puţină apă sau vin, iar din
când în când trebuie amestecată această compoziţie din cratiţă. Spre final,
cînd această compoziţie devine mai groasă, se pot adăuga fie puţină smântână
care dă o culoare deschisă acestei mâncări, fie suc de roşii sau chiar roşii,
în prealabil curăţate de pieliţe şi de seminţe. Înainte de a fi luată de pe
foc, în această mâncare este adăugată verdeaţă tocată mărunt: mărar dacă am
folosit smântână sau pătrunjel în cazul sosului tomat.


Un
alt preparat, cu aspect estetic, îl reprezintă ciupercile umplute. Pentru a-l
realiza, avem nevoie de nişte ciuperci ceva mai mari. După curăţarea
ciupercilor, pălăriile acestora sunt puse într-o tavă la cuptor şi sunt lăsate
la foc potrivit până când încep să se înmoaie. Separat, picioarele ciupercilor,
precum şi ciupercile mai mici, sunt tocate şi călite împreună cu o ceapă, de
asemenea tocată mărunt, la fel ca şi la prima reţetă prezentată astăzi. Apoi,
din această umplutură pe care am obţinut-o, punem câte puţin în fiecare pălărie
de ciupercă, împreună cu puţin pătrunjel verde tocat. Introducem din nou tava
în cuptor, unde ciupercile mai sunt ţinute încă un sfert de oră la foc
potrivit.


În
pădurile din Bucovina sunt des întâlniţi hribii, o ciupercă cu o pălărie
gălbuie-brună şi cu piciorul alb şi gros (Boletus edulis), care este utilizată
în multe mâncăruri pe care le puteţi găsi în meniurile restaurantelor din
această zonă. Cu ajutorul acestui ingredient se prepară borş bucovinean de
hribi, tocăniţă de hribi proaspeţi, ciulama de hribi, pilaf de hribi sau chiar
salată de hribi. Încheiem cu modul de preparare a salatei de hribi. În primul
rând, trebuie călite în ulei două cepe, tocate mărunt. Ceapa călită trebuie
stinsă în puţin vin. Pentru salată mai avem nevoie de un kilogram de ardei
capia, care trebuie puşi la copt şi care trebuie curăţaţi de seminţe şi de
coajă. Se pune la fiert, în apă cu sare, un kilogram de hribi. Apoi, hribii
trebuie scurşi de zeamă, tăiaţi în feliuţe subţiri şi apoi amestecaţi cu ardeii
copţi şi cu ceapa călită. Acestei compoziţii i se adaugă câteva frunze de
dafin, câteva boabe de piper şi sare,
după care trebuie ţinută la foc câteva minute pentru ca să se amestece aromele.

Ouă poşate (sursa foto: pixabay@Mitrey)
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 noiembrie 2024

Ouă românești

Acest preparat, servit de obicei la micul dejun, există şi în bucătăria altor popoare, însă cea autohtonă îl revendică sub numele de...

Ouă românești
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 octombrie 2024

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate

Nu este una dintre vedetele bucătăriei româneşti, fiind folosită mai mult la salate şi mai puţin la mâncăruri. Sfecla roşie adaugă în...

Sfecla roşie, în mâncăruri şi salate
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 octombrie 2024

Gogoşari pentru sezonul rece

Conservarea prin diferite metode a unor legume, precum gogonelele, castraveţii, varza, conopida, ardei capia, mere, morcovi şi alte rădăcinoase...

Gogoşari pentru sezonul rece
Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 octombrie 2024

Tocană de legume

În stare proaspătă, ardeiul gras poate fi combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu...

Tocană de legume
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 octombrie 2024

Piftii de Gorj

În urmă cu o săptămână, primăria comunei Peştişani din judeţul Gorj a organizat o nouă ediţie a unui festival care a căpătat...

Piftii de Gorj
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 septembrie 2024

Ghiveci de toamnă

În România întâlnim mai multe moduri de a pregăti acestl fel de mâncare în care sunt puse laolaltă multe dintre legumele toamnei şi anume...

Ghiveci de toamnă
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 septembrie 2024

Raci fierţi în vin

Racul (Astacus astacus) este o delicatesă care, în mod tradiţional, se pune la fiert şi se consumă cu mujdei de usturoi. Racii care urmează a...

Raci fierţi în vin
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 septembrie 2024

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

La sfârşitul acestei săptămâni, mai precis la 14 septembrie, în calendarul ortodox este marcată „Înălţarea Sfintei Cruci”. Tot în...

Produse dobrogene pentru „Cârstovul viilor”

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company