Preparate de Crăciun
Pentru că în alte ediţii am prezentat metoda de preparare a cârnaţilor şi a sarmalelor, vă prezentăm modul de preparare a tobei şi caltaboşului.
Ștefan Baciu, 26.12.2015, 10:45
În urmă cu câteva zile, mai precis la 20 decembrie, de Ignat, în multe gospodării din România a avut loc sacrificarea rituală a porcului, din carnea acestuia obţinându-se preparate tradiţionale pentru masa de Crăciun, precum piftie, lebăr, şorici, slănina, jumări, tobă, caltaboş, cârnaţi şi sarmale.
Pentru că în alte ediţii am prezentat metoda de preparare a cârnaţilor şi a sarmalelor, vă prezentăm modul de preparare a tobei, un amestec de bucăţi de carne de porc cu grăsime, din porţiunea guşei, la care se adaugă şorici, bucăti de ficat, inimă, rinichi şi limbă, precum şi urechi. Toate acestea, mărunţite, sunt puse fie în interiorul stomacului de porc, fie într-un înveliş plastic, atunci când este obţinută industrial.
În mod tradiţional, se foloseşte stomacul de porc care, după sacrificarea animalului, este frecat cu sare şi curăţat de membrana interioară, după care este lăsat într-un amestec de apă şi oţet în care se pune şi o ceapă feliată, în scopul îndepărtării mirosului neplăcut. Bucăţile de carne, urechile, şoriciul, limba, inima, ficatul şi rinichii, toate spălate şi curăţate, sunt puse la fiert, împreună cu două foi de dafin, cu câteva boabe de piper şi de ienibahar, cu o ceapă intreagă şi cu o lingură de sare.
După ce au fiert, carnea şi tot ceea ce a mai fost pus la fiert trebuie tăiate în bucăţi mai mici. Cu toate aceste bucăţi se umple aşa-numita tobă, după care se toarnă puţin din zeama în care au fiert. Această zeamă trebuie strecurată şi amestecată cu usturoi pisat. După ce a fost umplută, trebuie cusută deschizătura. În continuare, toba trebuie înţepată uşor în mai multe părţi înainte de a o pune la fiert din nou, la foc potrivit, în aceeaşi zeamă, pentru circa 30 de minute. După aceea, toba trebuie scoasă din zeamă şi lăsată să se răcească între două funduri de lemn, unde este pusă la presat pentru a elimina surplusul de zeamă. Toba poate fi dată la afumat. Se păstrează la rece, se serveşte feliată, pe platoul de aperitive şi se consumă cu muştar sau cu hrean.
Un mod aproape asemănător de preparare este cel al caltaboşului. Este asemănător cârnatului, iar ca înveliş este folosit intestinul gros, la fel ca la lebăr, o denumire locală care provine cel mai probabil de la cuvântul german leberwurst, un cârnat preparat din ficat şi grăsime. Caltaboşul este umplut cu organe de porc, de această dată tocate: ficat, splină, rinichi şi inimă. În compoziţie se adaugă orez, ceapă tocată mărunt, piper negru măcinat, nucşoară şi ienibahar, condimente, de asemenea, măcinate, câteva boabe de piper şi sare după gust. După ce a fost umplut, caltaboşul trebuie fiert, tăiat felii şi prezentat pe un platou rece, alături de tobă şi de alte preparate din porc, specifice Crăciunului.