Preparate din crap
În calendarul ortodox şi catolic, ziua de 15 august este Adormirea Maicii Domnului, o mare sărbătoare creştină.
Ștefan Baciu, 15.08.2015, 09:42
În calendarul
ortodox şi catolic, ziua de 15 august este Adormirea Maicii Domnului, o mare
sărbătoare creştină. Această sărbătoare este precedată de o perioadă de post,
de o zi pentru catolici sau de două săptămâni pentru ortodocşi. Conform
tradiţiei, este admisă consumarea mâncărurilor gătite din alimente de origine
vegetală, fiind exclus orice aliment de provenienţă animală, cum ar fi carnea,
untura, ouăle, laptele şi toate derivatele lui. În ziua de 15 august este dezlegare la peşte, adică se poate
consuma peşte, untdelemn şi vin.
De aceea, vă
propunem astăzi câteva reţete ale unor preparate pe bază de peşte. De exemplu, sunt mai multe reţete de crap umplut,
la cuptor. Avem nevoie de un crap de 1 … 2 kg. După ce a fost capturat de
către un pescar sportiv sau, mult mai simplu, după ce a fost cumpărat din
magazin, crapul trebuie curăţat de solzi, eviscerat, spălat, iar apoi se
sărează atât pe interior, cât şi pe exterior. Separat, se pregăteşte umplutura.
De exemplu, putem face o umplutură de ciuperci şi orez pentru care avem nevoie
de circa jumătate de kg de ciuperci, jumătate de kilogram de roşii, o ceaşcă de
orez, două cepe, o căpăţână de usturoi, pătrunjel verde, sare şi piper.
Ciupercile, tăiate felii, trebuie călite uşor în ulei, împreună cu ceapa tăiată
solzişori, după care înăbuşim totul cu puţină apă şi adăugăm orezul,
pătrunjelul verde, tocat mărunt şi sare. Cu această compoziţie umplem burta
crapului, pe care înainte l-am spălat de sare. Îl coasem pe burtă sau utilizăm
nişte scobitori, şi îl putem într-o cratiţă mai mare, în care turnăm puţină apă
şi, eventual, vin alb, adăugăm usturoiul mărunţit şi roşiile tăiate în felii
subţiri, după care îl ţinem la cuptor, la foc potrivit, circa trei sferturi de
oră, timp în care va căpăta o culoare arămie. În locul ciupercilor şi orezului,
putem face o compoziţie mai simplă, cu ceapă şi pătrunjel verde, tocate mărunt
şi amestecate cu sare şi piper, compoziţie care se pune direct în burta
crapului. Se serveşte cald, cu lămâie şi cu vin alb.
Un alt preparat
foarte gustos este plachia de crap. Avem nevoie de un crap de circa 2 kg. După
curăţarea de solzi şi eviscerare, crapului i se îndepărtează capul şi este
tăiat pe lungime, în două jumătăţi. După spălare, pe carne este presărată sare.
Avem nevoie, de asemenea, de cel puţin un kg de ceapă, care trebuie curăţată şi
tăiată solzişori. În continuare, ceapa este călită în ulei într-o tigaie, fiind
stinsă cum se spune cu pastă de tomate şi cu vin, preferabil roşu. Ceapa călită
este întinsă apoi într-o tavă. Sunt adăugate foi de dafin, piper şi felii de
lămâie, după care deasupra este pus peştele, spălat în prealabil de sarea de pe
el. Se adaugă puţină apă, iar apoi tava este introdusă la cuptor, unde se ţine
la foc potrivit vreo 3 sferturi de oră, interval în care, pentru a nu se usca,
peştele trebuie stropit periodic cu zeama din tavă. Acest fel de mâncare este
servit, de obicei, rece. Pe farfurie, este întins un strat de ceapă, deasupra
căruia se află o bucată de peşte. Se poate servi cu mămăligă şi, desigur,
împreună cu un pahar de vin alb, sec şi bine răcit.