Drob la pahar
Drobul este unul din aperitivele de nelipsit de pe masa de Paste si fiecare gospodina are secretul ei de preparare.
Nora Zainea(小玉), 11.04.2015, 10:45
Multi romani au ales sa-si petreaca sarbatorile pascale departe de casa, tintele cele mai vizate anul acesta fiind pensiunile agroturistice din zonele montane, din Bucovina (zona de nord a tarii) sau pe litoralul marii Negre. Cei care au ales sa-si petreaca Pastele in zonele rurale au facut-o tocmai pentru a se bucura de liniste, aer curat, obiceiuri si traditii, dar si pentru bucatele traditionale deosebite. Iata de ce in aceasta saptamână am sa va prezint o reteta de drob mai deosebita. Drobul este unul din aperitivele de nelipsit de pe masa de Paste si fiecare gospodina are secretul ei de preparare.
Ingrediente necesare: 1 kg de maruntaie de miel (inima, plamini si ficat), 3 oua, 1 lingura de smintina, verdeata (marar, patrunjel), ceapa verde, usturoi verde, sare si piper dupa gust.
Modul de pregatire: maruntaiele de miel se fierb si se dau prin masina de tocat. Se adauga ouale, smintina, verdeata tocata marunt, sarea si piperul.
Se aleg citeva pahare termorezistente care se ung cu unt. In interiorul fiecarui pahar se presara verdeata tocata marunt, apoi se pun cu gura in jos pentru a se indeparta surplusul de verdeata. Pe fundul fiecarui pahar se pune cite un ou crud, peste care se aseaza 2 linguri de tocatura, se apasa si se netezeste usor. Paharul nu trebuie umplut pentru ca deasupra se mai pune un ou crud. Astfel umplute, paharele se infasoara in hirtie si se aseaza intr-o cratita cu apa pe fundul careia a fost asternuta o cirpa impaturita.
Cratita se acopera cu capac si se pune la fiert pe foc mic. Cind drobul e fiert, se lasa in pahare sa se raceasca si se scoate abia inainte de momentul servirii. Drobul se taie pe lung in sferturi, astfel incit mesenii sa admire delicatesa in sectiune si se aseaza pe frunze de salata, foi de andive sau ridichi.
(Reluare din 14 aprilie 2009 – ne cerem scuze pentru lipsa diacriticelor)