Mâncăruri din fructe
În bucătăria românească există şi reţete având ca ingrediente fructele în stare proaspătă sau conservate.
Ștefan Baciu, 06.12.2014, 10:11
În bucătăria românească există şi reţete având ca ingrediente fructele în stare proaspătă sau conservate. Pe lângă numeroase deserturi, din mere, gutui sau prune afumate – am enumerat fructele care se găsesc în România în această perioadă – se pot face mâncăruri.
Astfel, în partea sudică a Transilvaniei se pregăteşte supa de vişine şi supa de mere, preparate de origine săsească. Demenţionat că, în partea sudică a Transilvaniei, sunt localităţi întemeiate de colonişti veniţi îndeosebi din Saxonia în primele secole ale celui de-al doilea mileniu. Pentru a obţine această inedită supă, merele trebuie curăţate şi tăiate în cubuleţe mici şi fierte ca pentru obţinerea unui compot. În această fiertură se adaugă la sfârşit un ou bătut, smântână, iar apoi este acrită cu puţină lămâie. Această supă de mere poate fi servită atât caldă, cât şi rece.
Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind utilizată, nu numai în gastronomie, ci şi în medicina populară. În scop terapeutic, sunt folosite atât fructul, cât şi frunzele, mai ales în tratarea afecţiunilor gastro-intestinale. Gutuile sunt folosite şi pentru prepararea unor deserturi, cum ar fi dulceaţa sau compotul de gutui. Există însă şi mâncăruri din gutui, a căror reţete provin din perioada medievală când bucătăria europeană nu se îmbogăţise încă cu legume precum cartoful, roşia sau ardeiul, aduse din America. Vă prezentăm o reţetă vegetariană pe bază de gutui. Avem nevoie de câteva gutui, circa un kg, pe care le curăţăm de sâmburi şi le tăiem în felii, după care le rumenim uşor în ulei. Într-un vas pus la foc mic, se amestecă puţină făină cu un pahar de vin, apoi sunt adăugate şi feliile de gutui, se completează cu puţină apă şi, după ce începe să fiarbă, se adaugă şi două, trei lunguri de zahăr. Se lasă la fiert ca să scadă sosul şi se poate servi imediat.
Şi din prune afumate poate fi pregătită o mâncare specifică. Avem nevoie de un kg de prune uscate, de două cepe, de o ceaşcă de orez, de ulei, zahăr şi sare. Prepararea începe cu spălarea prunelor în apă caldă, după care acestea se pun la fiert în apă rece. După primul clocot, se adaugă orezul şi ceapa tocată mărunt. Se lasă totul la fiert la foc mic, dar prunele trebuie să rămână întregi, iar la final adăugăm puţin ulei, zahăr şi sare după gust. Ca să obţinem o culoare mai frumoasă, pasăm câteva prune mai fierte, apoi le introducem în mâncare şi amestecăm uşor. Mâncarea se serveşte caldă, cu o salată de gogonele sau castraveţi muraţi.